Kraftfulla reaktioner på ny provsprängning

Omvärlden reagerar nu kraftfullt på uppgifterna från Nordkorea om landets femte kärnvapenprovsprängning. Japans premiärminister Shinzo Abe sade att man under inga omständigheter kan tollerera att Nordkorea genomfört en provsprängning och att Japan protesterar starkt. Enligt Abe samlar nu landet in nödvändig information och man håller tät kontakt med Sydkorea och USA för att diskutera hur frågan ska drivas framåt. Under morgonen samlas Japan till ett krismöte med ansvariga för landets säkerhet för att diskutera motåtgärder.

Fumio Kishida, Japans utrikesminister, meddelade samtidigt reporter att han satt Samman ett kristeam för att skapa sig en fullgod bild över situationen. Han menade att provsprängingen bryter mot säkerhetstådets resolutioner och de överenskommelser som gjordes i samband med de nu avbrutna sexpartssamtalen, där Sydkorea, Nordkorea, Japan, USA, Ryssland och Kina deltog.

Som en konsekvens av morgongens nyhet avbröt Sydkoreas president Park Geun-hye sitt officiella besök i Laos för att återvända hem. Park fördömer Nordkoreas kärnvapenprov och menar att det är ett bevis på den nordkoreanska regimens ”fanatiska övermod”.

-Nordkorea genomförde ett kärnvapenprov mindre än en dag efter att det östasiatiska toppmötet (EAS) antagit en överenskommelse om icke-spridning, som uppmanade Nordkorea att ge upp sitt kärnvapenprogram för att bli en del av det internationella samfundet, sade Park i ett uttalande. Det här bevisar Kim Jong-uns regims fanatiska övermod genom att hänga fast vid utvecklingen av kärnvapen och därmed ignorerar det samlade internationella samfundets beslutsamhet mot Nordkoreas bruk av kärnvappen.

Den sydkoreanska presidenten utlovade också motåtgärder. Park sade att den sydkoreanska regeringen Kommer att arbeta för än hårdare sanktioner från FN:s säkerhetstråd och kommer att försöka att öka trycket mot Nordkorea med ”alla till buds stående medel”.

LÄS MER:  Samarbete Iran-Nordkorea

I ett uttalande under fredagen efterlyste USA:s president Barack Obama ”allvarliga konsekvenser” gentemot Nordkorea. Hans pressekreterare Josh Earnest berättade att Obama i samtal med sina kollegor i Sydkorea och Japan lovat USA:s fortsatta ”obrytligt engagemang” för sina allierades säkerhet. Han har också haft enskilda samtal med såväl Park Geun-hye och Shinzo Abe. Obama ska ha lovat sina allierade att provokationer från Nordkorea ska mötas med allvarliga konsekvenser.

Kina, som ofta beskrivs som Nordkoreas närmast allierade, har ännu inte yttrat sig offentligt om Nordkorea provsprängning.

Källa:
Yonhap: Japan responds quickly to N.K.’s suspected nuke test
Yonhap: Obama calls for ’serious consequences’ for N.K. provocations
NK News: Park says North Korea’s nuclear test is ‘reckless’

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*