”Allt bör göras för att bygga relationer med Nordkorea”

Debattartiklar i svenska tidningar hör inte till vanligheten. Men i gårdagens Dagens Nyheter finns en debattartikel formulerad av tre forskare vid utrikespolitiska institutet. De menar att de senaste tio årens ”hårda tag” har underlättat utvecklingen av kärnvapen, genom att insynen minskat. De skriver att en integrationsprocess riktad mot gräsrötter på sikt skulle kunna locka Nordkorea ur sin självpåtagna isolation.

Läs artikeln:
Dagens Nyheter: Allt bör göras för att bygga relationer med Nordkorea

Långt DN-reportage från Nordkorea

I söndagens Dagens Nyheter finns ett långt reportage inifrån Nordkorea. Journalisten Torbjörn Petersson och fotografen Roger Turesson har rest runt en vecka i landet och besökt bland annat huvudstaden Pyongyang och Wonsan.

Läs reportaget:
Dagens Nyheter: Nordkorea — en rapport inifrån världens mest slutna land

Vem var Kim Jong-nam?

I torsdags kom nyheten om att Kim Jong-nam, Kim Jong-uns halvbror, mördats i Malaysia (läs mer). Brittiska BBC har publicerat en intressant artikel om Kim Jong-nam, där det bland annat berättas om hans liv som barn och relationen till sin far, Kim Jong-il, och sin halvbror. Artikeln är skriven av nordkoreaexperten Michael Madden.

Läs artikeln:
BBC: Death in a dynasty: What led to the demise of Kim Jong-nam?

Nordkorea och USA möts regelbundet i Sverige

Dagens Nyheter har idag en intressant artikel om hur Sverige regelbundet är plats för samtal och träffar mellan representanter för fiendeländerna USA och Nordkorea. Senast i somras ska ett möte ha skett på Steninge slott utanför Sigtuna, anordnat av forskningsinstitutet Sipri. I Artikeln intervjuas Torkel Stiernlöf, Sveriges ambassadör i Pyongyang. Till Dagens Nyheter säger bland annat Stiernlöf att Sverige var det första västlandet att etablera diplomatiska relationer med Nordkorea och att Nordkorea ser Sverige oss som en pålitlig samtalspartner.

Läs artikeln:
Dagens Nyheter: Nordkorea och USA möts regelbundet i Sverige

Nordkoreas fotbollshjältar

Sveriges Televisions Kunskapskanalen visade under söndagen en intressant dokumentär om Nordkoreas fotbollslag vid världsmästerskapen i England 1966. Laget, som tog sig till kvartsfinal i turneringen, blev allas älsklingar och togs de emot med öppna armar av lokalbefolkningen i samhället Middlesborough, där laget bodde under turneringen. Dokumentären är en berättelse om fotboll, men också om möten mellan olika människor och kulturer.

Se filmen:
Sveriges Television: Nordkoreas fotbollshjältar

Intervju med Kim Jong-ils livvakt

Den tyska tidningen Deutsche Welle har idag en intervju med Lee Young Guk, i vilken han berättar om sitt arbete som livvakt åt Nordkoreas tidigare ledare Kim Jong-il. Han berättar om hur han fick jobbet, hur det var att arbeta så nära Kim och hur han till slut tvingades att fly landet. Idag reser han över världen för att berätta sin historia.

Läs mer:
Deutsche Welle: Kim Jong Il’s bodyguard: 11 years serving North Korea

Reportage från sydkoreansk gränsby

Söndagens upplaga av Sveriges Radios magasin Godmorgon Världen! innehöll ett intressant reportage från en sydkoreansk by i den Demilitariserade zonen nära gränsen till Nordkorea. Reportern Anders Ask möter bönder som bott i skuggan av gränsen i 40 år, människorättsaktivister och analytiker. Mest intressant i reportaget tycker jag är bybornas motstånd mot den människorättsgrupper som  använder byn för att skicka upp ballonger med antinordkoreabudskap över gränsen. En vinkel som jag inte hört förut. Byborna tycker aktionerna förstör områdets rykte och skapar försämrad säkerhet, vilket i sin tur ger färre turister. Människorättsaktivisterna å sin sida argumenterar för att deras kamp för ett demokratiskt Nordkorea är överordnad.

Lyssna på reportaget
Sveriges Radio: Att leva i stormens öga, vid 38:e breddgraden mellan Nord och Sydkorea

”Nordkorea är ingen diktatur”

Den engelska tidningen The Guardian publicerade nyligen en intervju med Michael Chant, sekreterare i den brittiska föreningen ”Friends of Korea”, en organisation som står nära den nordkoreanska regimen. I artikeln förklarar Chant att syftet med föreningen är att vara en motpol till den kränkande propagandan som påstår att Nordkorea är en diktatur. Han menar att folket i Nordkorea är delaktiga i alla beslut och att den nordkoreanska regeringen, till skillnad från den brittiska, är nära sin befolkning.

Det finns fortfarande ett flertal vänföreningar till Nordkorea runt om i världen, bland annat i Sverige. Även om det i de flesta fall är fristående föreningar, så finns ändå täta band till de kommunistiska partierna i respektive land. De är således inga opartiska organisationer. Att följa vänföreningarna ger en god möjlighet att få ta del av Nordkoreas syn på världen och världspolitiken. Föreningarna kan sägas vara lite av regimens språkrör i vår del av världen. Vi kan utan filter få ta del av den nordkoreanska propagandan, bland annat genom publiceringar av översättningar av tal och uttalanden från regimen.

Läs mer:
The Guardian: Meet North Korea’s UK fan club: ‘They have their own way of doing things’

Holländaren som samlar på nordkoreansk propaganda

Holländaren Willem van der Bijl har troligen världens största samling av nordkoreanska propagandaaffischer. Efter ett stort antal resor till Nordkorea har han samlat på sig fler än tusen affischer.

Läs mer:
The Diplomat: North Korea: A Passion for Propaganda Posters

Intressant inblick om unga nordkoreaner

Suki Kim, född i den sydkoreanska huvudstaden Seoul, spenderade sex månader som engelskalärare på en elitskola i Pyongyang. Hennes erfarenheter från tiden i Nordkorea finns nedtecknade i hennes bok ”Without You There No Us”. På TED hittar du ett kortare utdrag ut boken, i vilket Kim beskriver sina svårigheter att förklara uppbyggnaden av en vetenskaplig text för studenterna. Den vetenskapliga metoden att beskriva och bevisa en tes krockar med de unga nordkoreanernas självbild och världsbild.

Läs mer:
TED: What I learned from teaching english in North Korea