Lite om allt om Nordkorea

Författaren Andrei Lankov har vad som får betraktas som unika erfarenheter av Nordkorea. Som utbytesstudent från Sovjetunionen anlände han 1984 till huvudstaden Pyongyang för att studera på Kim Il-sunguniversitetet. Han har sedan dess, som universitetslektor i koreanska och i koreansk historia, ägnat en stor del av sitt liv åt att studera Nordkorea. Han är numera en flitig bloggare och skribent om detta land.

Boken ”North of the DMZ” är en ambitiös bok. Den består av 112 essäer, fördelade över 18 ämnesindelade kapitel, och tar upp oräkneliga aspekter på Nordkorea. Det finns en del historia och politik insprängt här och där, men fokus i boken ligger på nordkoreanernas dagliga liv.

Och Lankov har en ambitiös ansats. Han försöker verkligen att få med allt. Vi hittar därför kapitel om allt från Kim Il-sungbroscher, nordkoreanska badrum, cykelvanor och äktenskapstraditioner till övervakningssamhället, en spirande marknadsekonomi och smugglande nordkoreanska diplomater.

För att få med allt är kapitlen korta, oftast bara tre sidor. Detta är i huvudsak positivt, då boken får ett bra tempo och du som läsare bjuds på stor variation. Trots tunga ämnen får boken karaktäriseras som en riktigt bladvändare.

Nackdelen jag upplever är att Lankovs texter tenderar att bli lite ytliga. Formatet gör att han aldrig riktigt kan tränga ner på djupet. Jag hade gärna sett att han strukit en del kapitel för att kunna grotta ner sig mer i andra. Till exempel kunde han ha strukit kapitlen om nordkoreansk utrikespolitik, till förmån för längre texter om hur det faktiskt är att leva i ett totalitärt land. Ibland blir det för lite av kött och blod.

LÄS MER:  Nordkoreas fotbollshjältar

För en läsare med en lång bakgrund att studera Nordkorea innehåller boken en hel del skåpmat, men för en läsare med ett nyvaket intresse för Nordkorea är ”North of the DMZ” en veritabel guldgruva. För här finns som sagt allt och oavsett vilken aspekt av livet i Nordkorea du är mest intresserad av, lär du hitta åtminstone ett par kapitel som passar just dig.

Bokens essäer är delvis hämtade ur Lankovs krönikor i tidningarna Korea Times och Asia Times. Detta märks tydligt i ett antal omotiverade upprepningar. Hans krönikor är ju uppbyggda för läsare som inte förväntas att läsa varje text från krönikören. Således behövs det läggas in en del bakgrundsfakta, om t.ex. Juche-läran eller att Kim Jong-il är son till Kim Il-sung. Den hänsynen behöver man inte ta i en bok där läsaren förväntas gå från pärm till pärm. Nu blir i stället upprepningarna tröttsamma och det känns ibland som om Lankov undervärderar sin läsare.

Lankovs har, efter sin uppväxt i Sovjetunionen, egna djupgående erfarenheter från ett totalitärt land. Hans jämförelser mellan Sovjetunionen och Nordkorea tycker jag förgyller boken. Att till och med sovjetmedborgare upplevde Nordkorea som suspekt, slutet och förtryckande säger en hel del om förhållandena i landet. Han beskriver bland annat om hur man skämtade om de nordkoreanska tidningar som såldes i Sovjetunionen och sovjetmedborgarnas stor oförstående för kulten kring Kim Il-sung. Det fanns ett stort mått av ironi när sovjetmedborgarna talade om sina ideologiska bröder.

Ibland tenderar Lankov dock att ironisera lite väl mycket över nordkoreanerna och Nordkorea vilket jag tycker är synd. Det är kanske essäformen som gör att han ibland hänger sig lite väl mycket åt personliga reflektioner. Till viss del är de motiverade, men lite för sällan låter han läsaren dra dessa slutsatser själv. Texterna och faktan talar i grunden för sig själv, det behöver inte Lankov göra.

LÄS MER:  Intressant, men ofullständig bild av koreansk kultur

Om vi stannar kvar i negativ kritik en liten stund till märks det att boken inte är skriven på Lankovs modersmål. Jag hade samma kritik till hans bok The Real North Korea. Det är vissa meningsbyggnader och ordval som känns tveksamma. Likaså gör han en del upprepningar av ord som jag efter ett tag börjar reta mig på. T.ex. är ordet ”thus” med lite för många gånger att jag inte ska tröttna på det…

Som helhet är detta dock en bra bok för den nordkoreaintresserade. Har du redan läst en hel del böcker om Nordkorea kommer du känna igen mycket av det Lankov skriver om och boken kan då med fördel läsas mer selektivt. Bokens uppbyggnad gör att du vid en sådan läsmetod inte saknar några sammanhang, utan snarare kan det vara en fördel, då du slipper en del av de ovan beskrivna tröttsamma upprepningarna. Tack vare bokens tydliga uppdelning i korta väl avgränsade kapitel gör den sig ganska bra som ett uppslagsverk.

Boken innehåller en mängd fotografier, delvis av författaren själv. Dessa lyckas på ett bra sätt att lyfta Lankovs texter och skapar ett mervärde. Ibland känns kanske bildernas koppling till texterna lite långsökta. Till exempel illustreras kapitlet om nyrika nordkoreaner, med en bild på en tom gata i Kaesong. Detta tror jag i huvudsak beror på en så enkel orsak som svårigheter att få tag på lämpliga bilder från Nordkorea. Men tveksamma bildval sänker dock inte läsvärdet, utan får mest ses som en kuriös anmärkning från min sida.

Jag kan absolut rekommendera denna bok för de allra flesta, här finns något för alla. Jag lär återkomma till Lankovs bok i framtiden. Kanske inte för en total genomläsning, men absolut som ett lexikon för kortare sakupplysningar om livet i Nordkorea.

LÄS MER:  Faktaspäckat, men samtidigt både fascinerande och spännande

Köp boken:
Adlibris: North of the DMZ
Bokus: North of the DMZ

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*