Måste alla män se ut som Kim Jong-un?

För ett tag sedan spreds nyheten om ett nordkoreanskt påbud om att alla män var tvungna att klippa sitt hår till samma frisyr som bärs av ledaren Kim Jong-un. Bland annat skrev Svenska Dagbladet och Aftonbladet om detta. Den senare tidningen lät till och med en frisör att kommentera frisyrens moderiktighet och bedöma om frisyren verkligen passade Kim Jong-un.

Jag trodde dock att nyheten hade dött på grund av sin egen orimlighet och har därför inte brytt mig om att skriva om den på denna sida. Men när jag lyssnade på Spanarna i P1 i fredags förstod jag att den fortfarande levde. Som ett av sina belägg för trenden om Framtidens kläder – en klanuniform hänvisade Göran Everdahl till nyheten om kravet på Kim Jong-uns frisyr på de nordkoreanska männen.

Nyheten kommer ursprungligen från den Washingtonbaserade radiostationen Radio Free Asia (RFA). Enligt radiostationen, som hänvisade till källor inom det koreanska arbetarpartiet, ska ett påbud ha gått ut till studenter, vilket ska ha orsakat bestörtning bland studenterna som inte ansåg sig passa i Kim Jong-uns frisyr. Kravet ska, enligt radiostationen, ha ställts först på studenter i Pyongyang och sedan spridits över landet.

Så, stämmer nyheten? Finns det verkligen krav på att nordkoreanska män ska ha samma frisyr som sin ledare.

Det enkla svaret på frågan är Nej. Detta tycks vara en klassisk tidningsanka. Det finns inga bevis eller trovärdiga belägg för att nyheten stämmer. Radiostationen hänvisar, så som ofta när det gäller Nordkorea, till anonyma källor vars trovärdighet av naturliga skäl inte går att styrka. Mer trovärdigt är de då att fråga de som regelbundet befinner sig i landet och som borde sett denna nya frisyrtrend. Av de intervjuer jag sett är den ingen av de intervjuade personerna som kan styrka RFA:s påstående.

LÄS MER:  Vad blir nästa steg?

Till exempel säger Simon Cockerell, som arbetar för Koryo Tours (en resebyrå specialiserad på resor till Nordkorea), att han under sitt nyligen avslutade besök i Nordkorea inte såg något alls som tyder på att ryktet är sant.

-Jag var där för bara några dagar sedan, och det fanns inga tecken på detta. Det är definitivt inte sant, säger Cockerell till nyhetsbyrån AP.

Uttalandet från Cockerell till AP stöds av liknande intervjuer på nyhetssidan NK News. Ingen har sett något som tyder på att detta krav skulle finnas.

Om vi då utgår från att ryktet inte stämmer kan vi också fråga oss om ryktet kan ha sin grund i något som faktiskt är sant? Jo, det kan vi nog ändå sluta oss till. För även om ovanstående rykte inte stämmer, håller den nordkoreanska regimen hård koll på sin befolknings kläder och utseende. Till exempel gäller detta kravet på att bära märket med ledarna Kim Il-song och Kim Jong-il och det har också funnits uppmaningar till de nordkoreanska männen att hålla håret kortklippt och bära "socialistiska" frisyrer.

Det har också tidigare ryktats om att det enbart finns ett fåtal godkända frisyrer för nordkoreanerna. Som bevis på detta har uppvisats bilder på ett frisyrcollage utanför en nordkoreansk frisersalong. Men detta rykte visade sig inte heller stämma då collagets visade sig bara vara sådana bilder för inspiration till kunder som finns på alla frisörsalonger runt om i världen.

Men varför finns det då så mycket konstiga nyheter om Nordkorea. Nordkoreas slutenhet, tillsammans med den stora, och i många fall bisarra, propaganda som landet producerar, är en grogrund för falska nyheter. Ofta är många av de sanna nyheterna så fantastiska att det är svårt att inte också ta de falska nyheterna för sanna. Man ska heller inte underskatta de grupper, framförallt i Sydkorea, som inte missar en chans att misskreditera regimen i Pyongyang.

LÄS MER:  Historiskt toppmöte på Koreahalvön

Exemplen på falska nyheter och rykten är många. Jag ska ge tre exempel.

Det gäller dels nyheten om att Kim Jong-il 1994 ska ha gjort fem (eller till och med elva) hole-in-ones på sin första golfrunda. Problemet är att det inte finns en enda nordkoreansk källa som stöder denna historia. När jag en gång träffade Bertil Lintner, författaren till boken Great Leader, Dear Leader, frågade jag honom om golfryktet. Han sade att han hade gjort vissa efterforskningar, men inte heller funnit något stöd för att nyheten ska ha kommit från Nordkorea eller dess propaganda.

En annan nyhet som fick spridning under 2013 var att Nordkorea ska ha hittat platsen där enhörningen en gång levde. Problemet var att denna nyhet baserade sig på en felöversättning i ett nordkoreanskt pressmeddelande av namnet Kiringul. Kiringul är en historisk plats associerad med ett forntida koreanskt kungarike. Den nordkoreanska propagandan talade således inte om att man funnit en enhörning, utan om att man hittat denna historiska plats. Föga oväntat användes detta fynd, som många forskare för övrigt tvekar starkt till verkligen har gjorts, som ett bevis på den nordkoreanska statens storhet och att Nordkorea borde ses som arvtagare till detta en gång så mäktiga koreanska kungarike. På detta sätt försökte man leda i bevis att Nordkorea representerade den enda legitima koreanska statsbildningen.

En tredje nyhet, som senare kunde falsifieras, gällde hur Kim Jong-uns farbror, Jang Song-thaek, i december 2013 ska ha avrättats genom att ha blivit uppäten av 120 hungriga hundar. Nyheten spreds i väst, också i Sverige, trots att varken sydkoreanska eller kinesiska medier rapporterade om händelsen. Medierna fick senare gå ut och dementera uppgifterna.

LÄS MER:  Koreanska ledarna eniga om att inleda fredlig relation

Så vilken slutsats ska vi då dra av ovanstående? Ja, egentligen bara att alla nyheter från Nordkorea måste tas med en stor nypa salt. Det kommer tillräckligt med riktiga nyheter kring Nordkorea för att tränga bort de rena myterna som föds kring landet. Jag menar att dessa falsarier, som skapar lyteskomik kring den nordkoreanska regimen, inte gynnar nordkoreanerna eller möjligheten att komma framåt i frågan kring Koreahalvön. Den koreanska frågan förtjänar mer allvar än vad alla rykten skapar.

Vi måste rapportera om de brott mot mänskliga rättigheter som dagligen begås i Nordkorea. Vi måste bevaka det spända säkerhetsläget som rådet på Koreahalvön. Vi måste också skriva om de försök till förhandlingstrevare som faktiskt dyker upp då och då. Men jag tycker vi ska sluta att förlöjliga. För Nordkorea är ingen komedi, det är dessvärre blodigt allvar.

Källor:
USA Today: North Korean haircut mandate likely untrue
Daily News: Requirement that North Korean men sport Kim Jong Un’s hairdo likely untrue
NBC: Haircuts, Unicorns, Wild Dogs: North Korea Fact or Fiction?

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*