Militära spänningen stiger på Koreahalvön

Nordkorea hotade under måndagen att genomföra en fullständig offensiv riktad mot Sydkorea och USA med anledning av deras gemensamma militära övning som genomförs med start måndag och pågår fram till den 30 april (Läs mer). Spänningen på den koreanska halvön ser därmed ut att stegras ytterligare.

Enligt ett uttalande från Nordkoreas Nationella försvarskommission ska nordkoreanska armén och folket vara beredda att vidta ”militära motåtgärder” och genomföra ”förebyggande attacker” som ska leda till ”skoningslösa och blodiga slag mot fienden”. Kommissionen säger också att mål i Sydkorea finns inom Nordkoreas räckvidd och att Nordkorea kan rikta kärnvapenattacker mot amerikanska militärbaser i området och mot det amerikanska fastlandet.

-Om vi i detta ögonblick trycker på knapparna för att förinta fienden kommer alla baser för provokationer att reduceras till hav av lågor och aska på ett ögonblick, sade kommissionen.

Nordkorea menar att den jättelika övning som Sydkorea och USA nu genomför gemensamt i själv verket är en förberedande övning för ett kärnvapenkrig mot Nordkorea. USA och Sydkorea hävdar att övningen är helt försvarsinriktad.

Källa:
Yonhap: N. Korea threatens to launch offensive against S. Korea-U.S. military drills

LÄS MER:  Testskjutning förebådar nytt vapensystem
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*