Misslyckat toppmöte

Sydkoreas vice minister för återföreningsfrågor, Hwang Boo-Gi (t.v.), skakar hand med sin nordkoreanske motpart Jon Jong-Su.
Sydkoreas vice minister för återföreningsfrågor, Hwang Boo-Gi (t.v.), skakar hand med sin nordkoreanske motpart Jon Jong-Su.

Toppmötet mellan Sydkorea och Nordkorea i Kaesong avslutades under lördagen utan att något avtal mellan parterna kunde undertecknas. De båda länderna misslyckades också med att bestämma datum för framtida samtal. Samtalen, som under mötets gång förlängdes med en dag, syftade till att få i gång en mer varaktigt dialog, men parterna misslyckades med att komma överens i de frågor som länderna lyft som sina viktigaste: återföreningar av familjer och återupptagna turistresor till berget Kumgang (läs mer).

Hwang Boo-gi
Hwang Boo-gi
Sydkoreas vice minister i återföreningsfrågan, Hwang Boo-gi, skyllde toppmötets misslyckade på Nordkorea och menade att Nordkorea krav på att återuppta turistresor som villkor för fler återföreningsceremonier inte var anständigt.

Nordkorea skyller misslyckandet på Sydkorea och menar att motparten haft en dålig attityd.

-Sydkorea har vägrat att diskutera gurndläggande frågor, såsom återupptagande av turistresorna till berget Kumgang, sades i ett uttalande från den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Att toppmötet hölls var en viktig del i den överenskommelse som de båda länderna fattade i augusti (läs mer). Tiden för överenskommelsen präglades av en ökande spänning mellan länderna, då bland annat två sydkoreanska soldater skadades av en landmina (läs mer). Överenskommelsen skulle skapa förutsättningar för dialog.

Sydkorea har efterfrågat att familjeåterföreningsceremonierna genomförs regelbundet, men att familjemedlemmar i alla ska kunna brevväxla. I oktober hölls den senaste ceremonin, vilket var den tjugonde i ordningen sedan år 2000 (läs mer). Pyongyang har hittills haft en njugg inställning till Sydkoreas önskemål, vilket från sydkoreanskt håll har tolkats som en förhandlingsteknik för att få igenom de nordkoreanska kraven om turistresor.

För Nordkorea är frågan om turistresorna till Kumgang viktiga, då landet, pga FN-sanktioner, lider brist på hårdvaluta. Turistresorna har inte genomförts sedan 2008, då de stoppades efter att en sydkoreansk kvinnlig turist skjutits ihjäl av en nordkoreansk soldat. Sydkorea har krävt att Nordkorea genomför åtgärder för att trygga säkerheten för turister och för att försäkra att liknande händelser inte sker på nytt.

LÄS MER:  Sydkoreansk student arresterad i Nordkorea

Bedömare fruktar att parternas misslyckande att nå ett genombrott kan leda till ett stillestånd i arbetet med att föra dem närmare varandra. Under den närmsta tiden kommer relationerna förbli ansträngda, men experter uppmanar båda parter att visa en större flexibilitet i framtida dialoger.

-Den fanns ingen anledning för Nordkorea att lösa frågan om separerade familjer om inte Seoul accepterade förfrågan om turistprojektet, sade Chang Yong-seok, forskare i frågar kring relationen mellan de koreanska staterna vid universitet i Seoul, till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

-Nordkorea skulle vilja uppnå några bedrifter i de inter-koreanska frågorna inför det styrande partiets kongress nästa år, sade Kim Yong-hyun, professor i Nordkorea studier vid Dongguk universitetet, till samma nyhetsbyrå. Om Sydkorea inte accepterar Nordkoreas förfrågan kring turistprogrammet, begränsar det Nordkoreas manöverutrymme.

Den kommande kongressen i maj kan dock göra att Nordkoreas motivation till förnyade samtal fortsatt är stark.

-Jag tror inte att momentumet för dialog har försvunnit helt. De både sidorna har fått en chans att tänka över möjligheterna för hur deras viktigaste frågor ska lösas, sade Hong Hyun-ik, en senior forskare vid Sejonginstitutet, till Yonhap.

Källor:
Yonhap: Koreas end high-level talks without agreement
Yonhap: No breakthrough at inter-Korean talks feared to hurt ties: experts

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*