Mystiskt och spännande till sista sidan

I den sjätte boken om kommissarie O, ”The Gentleman from Japan”, möter vi återigen den före detta nordkoreanska agenten i ett äventyr som tar honom ut i världen. Denna gången lockas han bort från sitt boende hos brorsonen, major Bing, i Kina till bland annat Portugal och Spanien.

I en fabrik utanför Madrid tillverkas komponenter till kärnvapen, maskerat som tillverkning av maskiner för att framställa dumplings. Västerländsk underrättelsetjänst får veta att komponenterna har destination Nordkorea och bestämmer att detta måste stoppas.

En gammal vän till kommissarie O, Luis, som vi känner från tidigare böcker i serien, rekryterar honom för att kunna infiltrera den organisation som ligger bakom tillverkningen för att få information om rutten till Nordkorea och därmed kunna stoppa dem från att nå slutdestinationen.

Som vanligt kantas kommissarie O:s väg av mysterier och ond bråd död. Bland annat inleds berättelsen med sju mystiska mord och ett bombattentat i den kinesiska stad där major Bing arbetar för den kinesiska säkerhetstjänsten.

Har du läst de tidigare böckerna i serien om kommissarie O kommer du att känna igen dig. Det mesta är sig likt. Det som möjligtvis skiljer, och som blivit allt tydligare ju fler böcker som kommit ut i serien, är att de handlar mindre och mindre om Nordkorea. I ”The Gentleman from Japan” är Nordkoreakopplingen väldigt vag och består i princip bara av antydningar, samt återblickar och kopplingar till kommissarie O:s bakgrund. Jag tycker detta är synd, då skildringarna om livet i Nordkorea tidigare gett bokserien ett stort mervärde. Nu blir boken mer av en vanlig deckarroman. Visserligen får vi vissa inblickar i det kinesiska samhället, men aldrig med det djup som de första böckerna gav av det nordkoreanska.

LÄS MER:  Fascinerande historia som tas tillvara på bästa sätt

Jag kritiserade förra boken i serien, A Drop of Chinese Blood, för att den tappade i intresse när O bara blev en bifigur och större fokus lades på hans brorson. I ”The Gentleman from Japan” är kommissarie O tillbaka som huvudperson och är, i alla fall i huvuddelen av boken, berättelsens jag-person. Detta är bra. Han blir mer trovärdig som romankaraktär i detta format än med de mer kufiska personbeskrivningarna som hans brorson stod för i den förra boken.

Som vanligt i böckerna om kommissarie O är det ett mycket ”indirekt språk”, ingen säger riktigt det den menar. Det är många antydningar och utelämningar av viktig fakta. Framför allt gäller detta i dialogen mellan bokens personer. Som läsare får du aldrig hela bilden, utan mycket lämnas till din egen fantasi och du behöver själv successivt lägga till pusselbitar.

I huvudsak tycker jag att detta fungerar. Det skapar ett intresse för boken och gör att du gärna vänder blad för att kunna lägga till ytterligare en pusselbit. I bland skapar det dock en viss frustration, när jag inte får alla pusselbitar på plats. Det kan bero på att jag missar vissa anspelningar, men främst beror det på att författaren inte ger mig alla bitar. Jag känner mig lite snuvad.

James Church
James Church
Bokens styrka är den väv av mysterier som författaren James Church (pseudonym) lägger ut i princip genom hela boken. Det finns en hög trovärdighet och också en hög grad av spänning. Du vet aldrig vem som är vän eller fiende och du kan aldrig lita på någon. Som läsare kan du aldrig helt koppla av, utan spänningen finns alltid närvarande.

LÄS MER:  Fängslande öden i en bok som kunde varit så mycket bättre

Boken ”The Gentleman from Japan” är en bra deckarroman, som jag kan rekommendera, men personligen hade jag sett mer om Nordkorea för att ge den ett högre betyg.

Böckerna i serien om Kommissarie O
A Corpse in the Koryo (2007
Hidden Moon (2009)
Bamboo and Blood (2010)
The Man with the Baltic Stare (2011)
A Drop of Chinese Blood (2012)
The Gentleman from Japan (2016)

Köp boken
Adlibris: The Gentleman from Japan (Inbunden)
Adlibris: The Gentleman from Japan (E-bok)
Adlibris: The Gentleman from Japan (Inbunden)
Adlibris: The Gentleman from Japan (CD-bok)
Adlibris: The Gentleman from Japan (CD-bok)
Bokus: The Gentleman from Japan (Inbunden)
Bokus: The Gentleman from Japan (E-bok)
Bokus: The Gentleman from Japan (Inbunden)
Bokus: The Gentleman from Japan (CD-bok)

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*