Noggrann genomgång av kärnvapenfrågan

Kärnvapenfrågan har varit central i rapportering kring Nordkorea åtminstone sedan 90-talet. I boken ”Nordkorea och kärnvapenfrågan” gör Linus Hagström och Linda Karelid en mycket noggrann genomgång av Nordkoreas utveckling av och förhållande till sina kärnvapen. Boken, som är en del i Utrikspolitiska Instituetets serie ”Världspolitiska Dagsfrågor”, utgavs i februari 2005.

Författarna gör i boken ett ambitiöst försök att förklara varför Nordkorea anser sig vara i behov av kärnvapen. Förklaringen tar sin utgångspunkt i tiden före andra världskriget, som präglades av kringliggande länders försök att ta kontrollen över Koreahalvön, där framför allt den japanska ockupationens grymheter mot koreanerna påverkat befolkningens syn på hotbilden utifrån.

Författarna beskriver sedan Nordkoreas bild av att allt sedan Koreakriget vara utsatt för ett kärnvapenhot från USA. Det handlar dels om det faktum att General Douglas Macarthur ville sätta in amerikanska kärnvapen mot de nordkoreanska styrkorna, men fick nej av den amerikanske presidenten Truman. Men det handlar också om det faktum att USA fram till 1991 hade kärnvapen utplacerade i Sydkorea.

De senaste årens världspolitiska utveckling har inte inneburit att Nordkorea upplever att hotet minskat. Snarare tvärtom. Kommunismens fall och Kinas reformiver har gjort att det försvarsgarantier som Nordkorea tidigare hade från sina ideologisk allierade försvunnit. Känslan av att stå ensamma har därmed förstärkts.

Resonemangen kring bakgrunden genomför författarna på ett mycket bra sätt. Bokens format tvingar dem till korta diskussioner och att enbart hålla sig till väsentligheter, vilket jag tycker är mycket bra.

Relativt stort utrymme lämnas i boken till en kronologisk genomgång av den nordkoreanska kärnvapenhistorian. Även om den ibland känns lite väl detaljerad, tycket jag änddock att den utgör värdefull information för alla med intresse för Nordkoreafrågan. Genom redovisningen blir det tydligt hur mycket frågan svängt fram och tillbaka. Hur båda sidor brutit ingångna avtal och hur vi kastats mellan hopp och förtvivlan.

LÄS MER:  Suggestiv och utmärkt seriebok om besök i Pyongyang

Bokens slutsats är att det finns en fredlig lösning på kärnvapenfrågan på Koreahalvön, men att detta förutsätter att alla länder bjuder till. Såväl USA, som Nordkorea, men också Japan, måste lämna sina maximalistiska inställningar och vara beredda på kompromisser. Detta är onekligen slutsatser som fortfarande gäller.

Köp boken:
Utrikespolitiska institutet: Världspolitikens Dagsfrågor

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*