Nordkorea avbröt samtal med Sydkorea

Sydkoreansk soldat vid gränsövergångnen vid Paju.
Sydkoreansk soldat vid gränsövergångnen vid Paju.

I förra veckan rapporterade vi om att Nordkorea inbjudit till samtal med Sydkorea om ett återöppnande av den gemensamma industrizonen Kaesong (Läs mer). Sydkorea var mycket snabba med att acceptera inbjudan. Samtalen planerades att äga rum i Sydkoreas huvudstad Seoul onsdag-torsdag denna vecka.

Nu har dock första dagens samtal ställts in efter oenighet kring delegationernas utseende. Listan på delegater diskuterades över telefon av representanter för länderna under måndagen och Nordkorea ska då ha haft invändningar på de representanter som Sydkorea tänkt skicka och vägrat att acceptera deras lista.

Det är idagsläget ännu oklart om även samtalen på torsdagen är inställda.

Relationen mellan Syd- och Nordkorea har varit ovanligt frostiga under de senaste fem åren och de senaste överläggningarna på ministernivå skedde 2007. De planerade samtalen sågs därför som en chans att tina upp relationera för de bägge ländernas nya ledare, Kim Jong-Un i Nordkorea och Park Geun-hye i Sydkorea. Park har under sin tid på presidentposten upprepade gånger sagt sig prioritera arbetet för att bygga upp ett förtroende mellan de bägge staterna och utlovat ekonomiskt bistånd i utbyte mot nordkoreansk nedrustning. Troligen lär också frågan om att återförena familjer som delats av den gränsen mellan länderna att föras upp på dagordningen.

Massmedias intresse för samtalen har varit mycket stort och enligt sydkoreanska myndigheter har 1500 journalister ackrediterats.

Källor:
Yonhap News: Koreas divided over lead negotiators for high-level talks
Daily NK: Wednesday Inter-Korean Talks Cancelled

LÄS MER:  Fortsatt blockad
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*