Nordkorea avfyrade fyra missiler

Nordkoreanska missiler
Nordkoreanska missiler

Enligt sydkoreanska uppgifter ska Nordkorea ha avfyrat fyra kortdistansmissiler från landets sydöstra kust ut över havet. Avfyrningen ses som ett nordkoreanskt svar på den pågående militära övningen i Sydkorea där inhemska trupper övar tillsammans med amerikansk militär. Övningen har fördömts av Nordkorea som en förberedelse för en kommande invasion.

Enligt en talesperson för det sydkoreanska försvarsdepartementet avfyrades missilen från området Gitdaeryeong på Nordkoreas sydöstkust, klockan 17:42 på onsdagen lokal tid. Sydkorea har nu stärkt sin beredskap för att kunna svara på eventuella nya uppskjutningar eller andra provokationer.

Troligen rörde det sig om en Scudmissil. Nordokrea har idag tillgång till tre olika typer av Scudmissiler, med räckvidder på mellan 300 km (Scud B) och 700 km (Scud D). Om uppgifterna stämmer är det Nordkoreas första uppskjutning av en Scudmissil sedan juli 2009.

Källa:
Global Post: N. Korea fires 4 short-range ballistic missiles
Sveriges Radio: Nordkorea har avfyrat missilier mot Sydkorea
Svenska Dagbladet: Nordkorea provskjuter robotar

LÄS MER:  Nya broscher med Kim Jong-Un sprids
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*