Nordkorea drog tillbaka inbjudan till amerikansk diplomat

Den amerikanske diplomaten Robert King.
Den amerikanske diplomaten Robert King.
Kenneth Bae
Kenneth Bae

Nordkorea har dragit tillbaka sin inbjudan till den amerikanske diplomaten Robert King, som planerade att resa till Nordkorea på fredag för att försöka förmån Nordkorea att släppa den fängslade amerikanen Kenneth Bae, som greps i Nordkorea i november förra året och dömdes till 15 års straffarbete (läs mer).

Att Nordkorea valde att godkänna Kings inresa sågs som ett tecken på landet åtminstone ville diskutera Kenneth Baes framtida öde, men besvikelsen i Washington är nu stor och enligt Marie Harf, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, har USA bett Nordkorea att förklara sitt agerande och samtidigt efterfrågat ett nya datum för King att resa till Pyongyang.

– Vi är fortsatt allvarligt oroade över Kenneth Baes hälsa och vi fortsätter att uppmana de nordkoreanska myndigheterna att ge Bae amnesti och omedelbart släppa honom av humanitära skäl, sade Marie Harf under en presskonferens i Washington på fredagen.

Källa:
Aljazeera America: North Korea cancels US envoy’s visit

LÄS MER:  Misstankar om nordkoreansk hackerattack
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*