Nordkorea efter Jang Song-thaek

Jang Song-thaek och Kim Jong-un.
Jang Song-thaek och Kim Jong-un.

Beskedet om att Jang Song-thaek avrättats kom knappast oväntat, utan var väl snarare en tragisk, men logisk följd av den utrensning som inleddes i förra veckan när han hastigt fick lämna alla sin politiska uppdrag. Även om flera äldre makthavare, med nära band till Kim Jong-il, tvingats att lämna sina poster under de två år som Kim Jong-un haft makten torde utrensningen av Jang Song-thaek i princip ha kommit som en blixt från klar himmel. Egentligen av två orsaker.

Kim Jong Ils syster Kim Kyong-hui.
Kim Jong Ils syster Kim Kyong-hui.

För det första är Jang Song-thaek gift med Kim Jong-uns faster, Kim Kyong-hui. Han tillhör således familjen Kim och det ska bli intressant att se hur den nordkoreanska propagandan hanterar att en person som försetts med epitet som förrädare och missbrukare kunde släppas in i familjen, uppenbarligen med Kim Il-sungs godkännande. Utifrån sett kan det onekligen tolkas som ett bevis på den förre ledarens dåliga omdöme. Hur kommer det nordkoreanska befolkningen tänka kring detta?

För det andra var Jang Song-thaek utsedd av Kim Jong-il till mentor för Kim Jong-un och sågs allmänt som dennes beskyddare med ansvar att säkra den unge ledarens maktposition. Det borde således ha funnits en stor lojalitet mellan dem. Men uppenbarligen sågs Jang Song-thaek som ett för stort hot och som en farlig konkurrent om makten. Som forskaren Sang Soo Lee säger till Sveriges Television: ”I Nordkorea är det omöjligt att ha två mäktiga män”.

Det är dock för tidigt att spekulera i om hotet var reellt eller om det var en obefogad fruktan från Kim Jong-uns, eller någon annans, sida. Stämmer de nordkoreanska uttalanden om en plan att störta Kim Jong-un hade han, utifrån den nordkoreanska diktaturens logik, inget annat alternativ. Han ansåg sig i sådana fall tvungen till denna åtgärd, på samma sätt som Stalin under trettiotalet använt skenrättegångar och avrättningar som ett sätt att befästa sin makt.

LÄS MER:  Fred på koreanska halvön?

Jag har dock svårt att se hur Jang Song-thaek skulle kunna ha trott att han skulle kunna ta över den absoluta makten. Makten och legitimiteten för regimen ligger i kopplingen till Kim Il-sung. På detta sätt utgör Kim Jong-un en förutsättning för regimens fortlevnad.

Jang Song-Thaek (i mitten)
Jang Song-Thaek (i mitten)

Mest troligt är att utrensningen av Jang Song-thaek och personer knutna till honom är ett resultat av en maktkamp på en, i alla fall på pappret, något lägre nivå. Det som tycks känneteckna de utrensningar som genomförts under Kim Jong-uns tid vid makten är att äldre makthavare bytts ut mot yngre personer, personer med stor lojalitet till den unge ledaren. Det torde således vara ett sätt att befästa makten.

Effekten, utöver en förväntad ökad lojalitet, är att få, om någon, kommer att våga opponera sig. Det tydliga budskapet är att ingen går säker. Detta är i sådana fall än omsvängning. Om du tillhört toppen i landet har du tidigare kunnat känna dig relativt säker. Utrensningar av den typ vi ser nu har varit väldigt ovanliga från sextiotalet och framåt. Om du uppnått en position bland de hundra högsta har du kunnat känna dig relativt säker. Visst har det förekommit straff, såsom förvisning eller degradering, men efter några år i kylan har du i de flesta fall kunnat komma tillbaka. Detta tycks inte gälla längre, vilket lär skapa en stor osäkerhet bland eliten. De lever nu under samma hot som den övriga befolkningen gjort under hela Nordkoreas tid.

Den stora frågan är vad som händer nu. Som vanligt när det gäller Nordkorea vet vi ingenting, utan vi kan bara spekulera utifrån knapphändiga och mycket osäkra uppgifter. En del analytiker menar att vi nu ser en början på en osäker och turbulent period. Kim Jong-un kan se sig som nödgad att vidta drastiska åtgärder för att säkra sin makt ytterligare. Det kan handla om fler avrättningar, nya provokationer mot grannländerna eller nya missiluppskjutningar.

LÄS MER:  Spekulationer om Kim Kyong-huis hälsa

Andra bedömare menar att utrensningarna snarare är ett tecken på att Kim Jong-un lyckats att stärka sin maktposition och att nu gör sig av med personer som tidigare varit en förutsättning för hans makt. Till exempel menar Sunny Lee på Stanford Walter H. Shorenstein Asia-Pacific Research Center att Kim Jong-un planerat åtgärden länge, att han följt en ”att-göra-lista” och nu kommit fram till den punkten då han kunde göra sig av med Jang Song-thaek. Han menar att Jang kastat en skugga över Kim Jong-un. En skugga som den unge ledaren känt sig obekväm att stå i.

Marinsoldater under en stor militärparad.
Marinsoldater under en stor militärparad.

En tredje analys gör journalisten Bertil Lintner i en artikel i Svenska Dagbladet. Han menar att utrensning av den till Kim Jong-un lojale Jang Song-thaek indikerar att det är någon annan som egentligen styr landet och Lintner skriver att det snarare är hårdföra element inom militären som är trogna farfar Kim Il-sungs ideal som innehar den egentlige makten.

Lintner skriver att Jang ansågs vara relativt sofistikerad och att många såg honom som en potentiell reformist. Det kan ha legat honom i fatet då han därmed kan ha utgjort ett hot mot militären och utrensningen av honom skulle därmed kunna visa på en återgång till Kim Jong-ils ”militären-först-politik”.

De kommande veckornas händelser blir spännande att följa. Särskilt intressant blir att följa vad som händer med Kim Jong-uns faster Kim Kyong-hui. Kommer hon också att försvinna eller vågar inte Kim Jong-un att röra vid en dotter till Kim Il-sung?

På längre sikt blir det intressant att följa vad det nya unga ledarskiktet får för konsekvenser för den förda politiken i Nordkorea. Med tanke på utrensningarna kan vi knappats hoppas på en utveckling i demokratisk riktning, men frågan är om förändringen kan innebära andra typer av reformer, t.ex. avseende landets svåra ekonomiska läge. Kan ett nytt ledarskap innebära reformer liknande de som genomförts i Kina eller kommer ”militären-först-politiken” att fortsätta vara allenarådande?

LÄS MER:  Och nu då?

Kort sagt, det enda vi egentligen vet om framtiden för Nordkorea är att vi ingenting vet…

Källor:
NK News: Four experts explain the impact of Jang Song Thaek’s execution
Svenska Dagbladet: Inte Kim Jong-un som styr Nordkorea idag
Sveriges Television: Forskare befarar fler avrättningar i Nordkorea

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*