Nordkorea får norsk förbundskapten

Nordkoreanska herrfotbollslandslaget vid VM i Sydafrika 2010.

Jørn Andersen
Jørn Andersen
Den Norgefödde fotbollstränaren Jörn Andersen, men med tyskt medborgarskap sedan 1993, kommer att ta över som förbundskapten för det nordkoreanska herrfotbollslandslaget. Detta bekräftar hans lillebror Henning Andersen till den norska tidningen VG.

Uppgifterna, som nu alltså bekräftas, kommer ursprungligen från norska NRK. Jörn Andersen, som befinner sig i Nordkorea, ska ha skrivit på ett kontrakt om att leda landslaget under ett år.

Jörn Andersen har en lång karriär bakom sig. Först som proffs i Tyskland, och efter sin aktiva spelarkarriär har han haft ett antal tränaruppdrag, senast Austria Salzburg från Österrike. Som spelare i FC Nürnberg, dit han kom från Vålerenga, blev han den förste utländske spelare som vann skytteligan i Bundesliga.

Reaktionerna på utnämningen är blandande. Nordkoreaexperten Geir Helgesen säger till VG att Anderson nu får en chans att som pionjär hjälpa till att bryta landets isolering, medan norska Amnestys chef, John Petter Egens, menar att Andersson legitimerar en av världens mest repressiva regimer.

Det är dock inte första gången som Nordkorea har en utländsk förbundskapten. Mellan åren 1993 och 1994 tränades laget av Pál Csernai från Ungern.

Källor:
VG: Jørn Andersen bekrefter at han blir landslagssjef i Nord-Korea
NRK: Jørn Andersen er Nord-Koreas nye landslagstrener

LÄS MER:  Högupplösta kartor blir publika
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

1 kommentar

  1. Jag bara önskar ”till lykke med det”
    Lyckas han blir han avgudad, på vägen dit lurar många fällor och snubbeltrådar i hierarkien. Får väl se om han står ut.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*