Nordkorea förnekar ansvar för oljetanker i Libyen

Oljetankern "Morgonens ära"
Oljetankern "Morgonens ära"

Nordkorea förnekar nu allt ansvar för den oljetanker som legat och lastat olja i den rebellkontrollerad hamnen i al-Sidra i Libyen. I ett uttalande för den inhemska nyhetsbyrån KCNA under torsdagen menade Nordkorea att fartyget ”Morgonens ära”, genom att frakta smuggelgods, brutit mot nordkoreansk lag och överträtt det kontrakt fartyget hade med ett egyptisk shippingföretag. Enligt uppgifter ska fartyget ha lastat så mycket som 234 000 fat olja..

Nordkorea ska från februari ha givit det egyptiska företaget Golden East Logistics tillåtelse att under sex månader segla under nordkoreansk flagg. När fartyget lagt till i den libyska hamnen ska Nordkorea ha uppmanat fartyget att lämna hamnen, utan att lossa olja. Denna uppmaning ska fartyget ha ignorerat. Nordkorea ska därför ha meddelat Libyen och IMO (=International Maritime Organisation) att man strukit fartygets registrering i Nordkorea och upphävt all certifikat.

  • Skeppet har därför ingenting med Nordkorea att göra för närvarande och vi har inget ansvar alls vad gäller skeppet, sade Nordkoreas marina myndighet i tisdagens uttalande.

Golden East Logistic säger att man varit ansvariga för faryget så länge som det seglade under nordkoreansk flagg, men att företaget sedan en vecka tillbaka inte längre ansvarar för fartyget och att man därför inte vet vart det är på väg eller vilken last det fraktar.

Det är i dagsläget oklart vilken flagga fartyget för och vart det är på väg. Fartygets spårningsutrustning ska vara avstängd.

Källa:
The Sydney Morning Herald: North Korea denies role in mystery tanker loaded at Libyan port
NK News: North Korea denies responsibility for oil-tanker near Libya

RelatedPost

LÄS MER:  Nordkorea avfyrade två medeldistansrobotar
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*