Nordkorea fryser Sydkoreas tillgångar i Kaesong

Industriområdet Kaesong.
Industriområdet Kaesong.

Nordkorea beordrade under torsdagen alla sydkoreaner att omedelbart lämna industriområdet i Kaesong. Nordkorea frös också alla sydkoreanska tillgångar i området. Detta är ett direkt svar på gårdagens besked från Sydkorea att man avser att lämna Kaesong och därmed stänga ned industriområdet (läs mer). Sydkoreas åtgärd å sin sida var ett svar på Nordkoreas kärnvapenprov i januari (läs mer) och uppskjutningen av en långdistansrobot i söndags (läs mer).

Den sydkoreanska regeringen meddelade under torsdagskvällen att alla landets medborgare nu har återvänt säkert från Kaesong. Det ska ha rört sig om 124 sydkoreaner som arbetade på företag i industriområdet. Efter att dessa återvänt till hemlandet stängde Sydkorea av elförsörjningen till området, en åtgärd som tros leda till att även vattenförsörjningen stängs av.

Nordkorea meddelade under torsdagen, via den kommitté som har hand om frågor rörande landets relationer till Sydkorea, att man ”kommer att helt frysa alla tillgångar, inklusive utrustning, material och produkter” för de sydkoreanska företagen. Landet meddelade att man stänger området och förklarar det till en militär zon. Telefonförbindelsen mellan länderna, den heta linjen, kommer också att stängas ned.

I dagens uttalande är Nordkorea väldigt kritiska mot Sydkoreas tidigare åtgärd kring Kaesong. Nordkorea menade att Sydkorea nu kommer att få ”uppleva vilka fasansfulla och smärtsamma konsekvenser som deras åtgärder leder till”. Nordkorea menar att Sydkoreas åtgärd är provokativ och säger att ”det är en deklaration om att upphöra med den sista livlinan mellan Sydkorea och Nordkorea”. Nordkorea menar att Sydkoreas åtgärder leder till en ökad risk för att ett krig bryter ut på Koreahalvön.

Källa:
Yonhap: N. Korea expels all S. Koreans from Kaesong complex, freezes assets

LÄS MER:  Försoningssamtal på Koreahalvön
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*