Nordkorea genomförde ny provskjutning

Nordkoreansk missiluppskjuning
Nordkoreansk missiluppskjuning

Nordkorea avfyrade under torsdagen ett antal kryssningsmissiler från sin östkust. Detta enligt den sydkoreanska militären, som också hävdar att missilerna ska ha flugit 200 kilometer innan de föll ned i Japanska Havet, eller Koreanska östhavet som det kallas i Nordkorea.

Den sydkoreanska militären säger i ett uttalanade att de ännu inte med säkerhet kan säga vilken typ av missil som avfyrats, men att man antar att det är en kortdistansmissil tänkt att avfyras från ytan med fartyg som måltavla. Avfyrningen ska ha skett i närheten av Wonsan i provinsen Gangwon strax efter 0600 på morgonen. Missilerna ska ha flugit i en nordöstlig riktning och nått en maxhöjd av två km över havet.

Antalet missiler som ha avfyrats är ännu inte klarlagt, men enligt den amerikanske TV-kanalen CNN ska det röra sig om totalt fyra stycken.

I ett uttalande för den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap säger Roh Jae-cheon, talesperson för den sydkoreanska militären, att dagens uppskjutning troligen syftar till att visa för omvärlden att Nordkorea har en bred kapacitet med många olika typer av missiler. Landet vilket också, inför kommande marina övningar mellan USA och Sydkorea, visa på att man har förmåga att slå ut fartyg. Han säger att syftet mycket väl också kan vara att förbättra Nordkoreas förhandlingsläge inför eventuella samtal med Sydkorea och USA.

Dagens uppskjutning utgör dock inget brott mot de resolutioner riktade mot Nordkorea som beslutats av FN:s säkerhetsråd. Enligt dessa är det enbart förbjudet att genomföra skjutning med ballistiska missiler.

Dagens uppskjutning blir den femte för omvärlden kända sedan Moon Jae-in i maj tillträtt som Sydkoreas president. Den liberale Moon har antytt att han vill lätta på de militära spänningarna och förbättra relationen mellan de bägge koreanska länderna.

LÄS MER:  Nordkorea avfyrade tre robotar

Källa:
Yonhap: N. Korea fires multiple anti-ship missiles: S. Korean military

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*