Nordkorea hotar lämna samtal med Sydkorea

Via ett fax till Sydkoreas president ska Nordkoreas mäktiga Försvarskommission ha meddelat att de nu ser sig tvingade att överväga att inte delta i återupptagna högnivåsamtal mellan länderna. Som orsak anges den fortsatta spridningen av sydkoreansk propaganda över gränsen till Nordkorea. I faxet, som kom genom en militär röd linje, kritiseras den sydkoreanska regeringen för att man tillåter spridningen. Nordkorea menar att agerandet visar på en fortsatt ljummen inställning från Seoul till Pyongyangs försök att förbättra de bilaterala relationerna.

Försvarskommissionen, som leds av Nordkoreas ledare Kim Jong-un, skriver i faxet att de båda sidorna måste ”fundera över huruvida samtal på en hög nivå kan föras i ett sådant klimat”.

I ett svar från Sydkoreas Nationella försvarsråd, återupprepande Seoul sin tidigare ståndpunkt att landet inte har någon laglig möjlighet att kontrollera den civila kampanjen. Istället uppmanade Sydkorea Nordkorea att svara på den sydkoreanska förfrågan från i måndags om att hålla ett möte på viceministernivå på torsdag i denna vecka.

Efter att en nordkoreansk delegation, ledd av Hwang Pyong-so, oväntat dök upp i Sydkorea i samband med avslutningen av Asiaden, enades Nordkorea och Sydkorea om att hålla samtal någon gång i slutet av oktober eller i början av november.

De sydkoreanska aktivisternas spridning av propagandematerial, som sker med hjälp av ballonger, är ett återkommande irritationsmoment för den nordkoreanska regeringen. Så sent som i lördags försökte aktivister att skicka över nya ballonger till Nordkorea från en park nära gränsen. De stoppades då av andra aktivister och av lokalbefolkningen, men istället skickades ballongerna över från den närbelägna staden Gimpo.

I nordkoreansk media fördöms dessa aktioner kraftfullt och man menar att relationen mellan Nordkorea och Sydkorea står vid ett ”kritiskt vägskäl”. Rodong Sinmun, en tidning knuten till det Koreanska Arbetarpartiet, skriver att den gränd som Nordkorea försökt öppna nu håller på att stängas.

LÄS MER:  Upprepade krav på frisläppande av fängslade sydkoreaner

Källa:
Yonhap News: N. Korea threatens to reconsider high-level talks

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*