Nordkorea hotar med fler provskjutningar

Nordkorea bekräftade under onsdagen att landet en dag tidiager avfyrat en medeldistansrobot som flög över Japan. Samtidigt öppnades för att ytterligare tester med mål i Stilla Havsområdet kommer att genomföras.

 

Enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA övervakade Nordkoreas ledare Kim Jong-un tisdagens uppskjutning av en Hwasong-12-missil. Övningen ska ha varit ett direkt svar på den pågående militära övning som Sydkorea och USA just nu genomför på den södra delen av den koreanska halvön.

 

Kim Jong-un sade i ett uttalande till KCNA att den senaste uppskjutningen var ett första steg i den nordkoreanska armens militära operation i Stilla Havsområdet och att framtida steg kommer att beröra Guam.

 

-Det är nödvändigt att gå vidare med arbetet att skapa en moderna bas för de strategiska styrkan genom att genomföra fler provskjutningar av ballistiska robotoar med Stilla Havsområdet som framtida mål, sade Kim Jong-un till KCNA.

 

Nordkorea provsköt under tisdagen en missil från en plats i närheten av huvudstaden Pyongyang. Roboten hade en flygbana som gick över Japan, innan den, efter att flugit 2700 kilometer och nått en höjd på 550 km, föll ned i vattnet öster om Japan.

 

Provskjutningen kommer samtidigt som sydkoreanska och amerikansk militär genomför en årlig gemensam övning i Sydkorea. Övningen, som avslutas på torsdag, har länge fördömts av Nordkorea som menar att övningarna syftar till att öva upp förmågan att invadera Nordkorea.

 

De senaste händelserna kommer efter en period av mycket hårda ord mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-un. Trump hotade bland att Nordkorea med ”eld och raseri” efter en provskjutning i juli. Men spänningen tycktes ha lättat något när Nordkorea valde att inte genomföra en hotad provskjutning av en missil med vattnen utanför amerikanska Guam som mål.

LÄS MER:  Sydkoreansk raketuppskjutning

 

På ön Guam, som ligger cirka 3 000 km sydöst om Nordkorea, finns amerikanska marin- och flygförband som snabbt kan förflyttas till Koreahalvön om en kris skulle uppstå.

 

USA:s utrikesminister Rex Tillerson uttalade under förra veckan att han välkomnade att Nordkorea avstod från provoktionen och uttryckte ett hopp om möjligheterna för en framtida dialog med Pyongyang.

 

Men under helgen avfyrade Nordkorea tre kortdistansmissiler och tre dagar senare avfyrades alltså en medeldistansrobot, vilket av många tolkas som ett budskap till USA att Nordkorea inte bluffar om hotet mot Guam.

 

Trump varnade under tisdagen Nordkorea och konstaterad att alla ”alternativ är möhliga”. Varpå Nordkorea lät meddela att man fortsätter att följa USA:s förehavanden och kommer att agera utifrån dessa.

 

Experter menar att Pyongyang vill uppvisa ett trots mot Washingtons tal om dialog, vilket Nordkorea inte ser som ärligt. De tror att Nordkorea kommer att geonföra fler provskjutningar. Bland annat så visade Nordkorea i förra veckan bilder som visar att landet kan vara på gång att utveckla en ny typ av mssil som kan avfyras från ubåtar.

 

-Nordkorea förväntas att hålla fast vid sina missilprovokationer till dess att det internationella samfundet genomför tillräckligt starka motåtgärder som avskräcker från landets beteende, säger Yang Wook, forskare vid the Korea Defense and Security Forum.

 

USA komemr med stor sannolikhet att öka pressen och stärka santionerna, och sätta press på Kina att utöva sitt förmodande inflytande över den nordkoreanska regimen.

 

Den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in, som har uttryckt önskemål om dialog med Pyongyang, förväntas att under en tid fokusera på sanktioner.

LÄS MER:  Nordkoreas utrikesminister besöker Minsk

 

FN:s säkerhetsråd enades vid ett extrainkallt möte under tisdagen om ett uttalande i vilket man i hårda ordalag fördömde den Nordkoreanska provskjutningen.

 

<b>Källa:</b>

 

Yonhap: <a href=”http://m.yna.co.kr/mob2/en/contents_en.jsp?cid=AEN20170829011953315&domain=3&ctype=A&site=0100000000″>N.K. confirms intermediate-range missile launch, hints at more tests</a>

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*