Nordkorea och Sydkorea i Asiadens fotbollsfinal

Nordkoreas herrfotbollslag inför matchen mot Irak.
Nordkoreas herrfotbollslag inför matchen mot Irak.

Imorgon lokal tid möts Nordkorea och Sydkorea i herrarnas fotbollsfinal i Asiaden (Asiatiska spelen). Matchen spelas i sydkoreanska Ichon. Nordkorea gick till final efter att ha slagit ut Irak i semifinalen med matchens enda mål, som Jong Ing-wan slog in i den sjätte förlängningsminuten. Sydkorea slog Thailand med 2-0 i sin semifinal.

Detta blir första gången på 36 år som de koreanska lagen möts i herrfotbollsfinalen i Asiaden. 1978 slutade matchen 0-0 och guldmedaljen delades mellan de båda lagen.

Ho Un-byol
Ho Un-byol
I måndags möttes Nordkorea och Sydkorea i en av semifinalerna i damernas fotbollsturnering i Asiaden. Matchen slutade 2-1 till Nordkorea efter ett sent övertidsmål av Ho Un-byol (90+3). I finalen möter Nordkorea Japan och Sydkorea tar sig an Vietnam i matchen om tredjplatsen.

Liksom vid damernas semifinal tros finalmatchen mellan Nordkorea och Sydkorea bli jämn. Nordkorea har vunnit alla sina matcher i turneringen och Sydkorea har ännu inte släppt in något mål. Ett avbräck för Nordkorea är att lagets bäste målgörare Jong Il-gwan är avstängd efter ett rött kort i matchen mot Irak.

Om det sydkoreanska laget vinner finalen kommer lagets spelare att slippa göra militärtjänst. Enligt sydkoreanska lagar gäller detta alla idrottsmän som tar guldmedalj i de asiatiska eller olympiska spelen.

Jong Il-gwan
Jong Il-gwan
Med tanke på spänningen mellan länderna tros organisationer, både sådana som strävar efter en återförening och sådana som vill se ett större avståndstagangde gentemot Nordkorea, att använda matchen för att manifestera sina åsikter.

Att det finns en spänning blev väldigt tydligt när sydkoreanska myndigheter inför Asiaden förbjöd att de deltagande nationernas flaggor hissades utanför tävlingsarenorna. Det fanns en irritation hos delar av befolkningen kring tanken på att se den nordkoreanska flaggan vaja på sydkoreanskt territorium. Det ska även ha förekommit hot.

LÄS MER:  Nytt missiltest?

Källor:
NK News: N. Korea to face S. Korea in Incheon Games soccer final
Incheon 2014: Schedule and results

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*