Nordkorea släppte två fängslade amerikaner

Matthew Miller
Matthew Miller

Nordkorea har släppt två amerikaner som suttit fängslade i landet under en längre tid. Frisläppandet kommer efter James R Clapper, Director of National Intelligence (DNI), i hemlighet flugit till Nordkorea och förhandlat om deras frigivning.
I ett knapphändigt uttalande från Clappers stab under lördagen meddelades att två amerikaner – Kenneth Bae och Matthew Todd Miller – ”var på väg hem, i sällskap av DNI Clapper”. Enligt uppgifter från amerikanska myndigheter kommer de att lands på den amerikanska västkusten, varifrån båda kommer, under lördagskvällen.

Kenneth Bae, 46 år, har varit fängslad i två år och stått anklagad för att i Nordkorea ha arbetet för en evangelistisk organisation och predikat mot den nordkoreanska regeringen. Han åtalades för att ha planerat en religiös statskupp och efter en summarisk rättegång dömdes han till straffarbete på ett jordbruk.

Matthew Todd Miller, 25 år, kom till Nordkorea för sju månader sedan och ska då enligt rapporter ha rivit sönder sitt visum och ansökt om asyl. Han åtalades för dåligt uppträdande.

Källa:
The New York Times: North Korea Releases 2 Americans, Kenneth Bae and Matthew Todd Miller
Svenska Dagbladet: Nordkorea har släppt amerikaner

RelatedPost

LÄS MER:  Japan hotar skjuta ned raketen
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*