Nordkorea tros snart visa upp beslagtaget spionskepp

Spionskeppet USS Pueblo vid sin tidigare plats.
Spionskeppet USS Pueblo vid sin tidigare plats.

Det amerikanska spionskeppet USS Pueblo är ett av de givna inslagen på en turistresa till Nordkorea. Skeppet beslagtogs av Nordkorea i januari 1968. En amerikansk besättningsman dog och de övriga 82 togs tillfånga. Dessa släptes först efter 332 dagar i nordkoreansk fångenskap, två dagar före julafton. Frisläppandet kunde ske efter att man från amerikanskt håll erkänt att fartyget kränkt nordkoreankskt territorium, ett erkännande som senare togs tillbaka.

Skeppet är det enda amerikanska krigsfartyg som hålls av en främmande makt och visas upp som en nordkoreansk krigstrofé för att visa att landet stått upp mot vad Nordkorea kallar amerikanska aggresioner.

Fartyget har sedan en tid tillbaka varit borta från sin plats vid Taedong-floden i centrala Pyongyang och har under denna tid genomgått en renovering.

Enligt uppgifter så kommer nu fartyget att bli huvudattraktionen i ett nyrenoverat krigsmuseum i Pyongyang. Museet, med den nyrenoverade USS Pueblo, kommer att nyinvigas under den kommande veckan som en del av 60-årsfirandet av koreakrigets avslut 1953.

Källa:
The Guardian: North Korea to put US spy ship captured in 1968 on display

LÄS MER:  Röda Korset till Nordkorea för att diskutera familjeåterföreningar
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*