Nordkorea uppger ny kärnvapenutveckling

Nordkorea meddelade under onsdagen att landet utvecklat små kärnvapenstridsspetsar som kan bestycka ballistiska missiler. Nyheten förmedlades av Kim Jong-nu under ett möte med forksare och tekniker med inriktning mot kärnteknik. Nyheten förmedlades via den officiella nyhetsbyrån KCNA.

-Kärnvapenstridsspetsarna har blivit standariserade för att passa på balistiska missiler genom att de har förminskats, sade Kim Jong-un enligt KCNA. Detta kan kallas ett riktigt avskräckande kärnvapen.

Nordkorea släppte under onsdagen också ett foto som uppges visa en kärnvapenstridsspets anpassad för att kunna bestycka en KN-08-missil. Missilen tros ha en räckvidd på 12 000 kilometer, vilket skulle räcka för att nå det amerikanska fastlandet. Nordkorea har dock ännu inte genomfört några provskjutningar med en KN-08-missil.

Dagens uttalande från Kim Jong-un är första gången som Nordkoreas ledare direkt kommentarer landets framsteg i att förminska kärnvapenstridsspetsar. Landet har länge försökt utveckla missiler som kan nå USA:s fastland och Nordkorea har under en längre tid dessutom hävdat att man varit nära med att lyckas bestycka dem med kärnvapen. Bedömare har dock varit mycket skeptiska till om Nordkorea har förmågan att lyckas. Sydkorea gick redan under onsdagen ut med att man starkt tvivlar på de nordkoreanska uppgifterna och fördömde återigen Nordkoreas kärnvapenambitioner. Liknande uttalande kommer från USA.

Det nordkoreanska beskedet kommer under en period med ökad spänning på Koreahalvön. FN:s säkerhetsråd beslutade för en vecka sedan om kraftiga sanktioner mot Nordkorea efter landets kärnvapenprov i januari och efter landets uppskjutning av en långdistansmissil en månad senare. Tonläget har sedan skruvats upp allt mer mellan Nordkorea och omvärlden.

I måndags inledde dessutom Sydkorea och USA den största gemensamma militära övningen någonsin och många bedömare menar att dagens besked måste ses som en nordkoreansk reaktion på övningen. Nordkorea har tidigare i kraftiga ordalag fördömt övningen och menar att den är en förberedelse för en framtida invasion av landet. Det faktum att beskedet om de förminskade kärnvapenstridsspetsarna kommer direkt från ledaren Kim Jong-nu tolkas av flera som ett tecken på hur allvarligt Nordkorea ser på övningen.

LÄS MER:  Pinsam flaggmiss i OS

Källa:
Yonhap: N. Korea says it has miniaturized nuclear warheads

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*