Nordkorea utesluter avtal liknande Irans

Ji Jae-ryong, Nordkoreas ambassadör i Kina.
Ji Jae-ryong, Nordkoreas ambassadör i Kina.

Nordkorea utesluter att landet kommer att ingå ett avtal kring sina kärnvapen liknande det som Iran undertecknade för två veckor sedan. Från nordkoreanskt håll menar man att landets kärnvapenprogram inte är en bricka i ett förhandlingsspel.

Det var när den nordkoreanske ambassadören i Kina, Ji Jae-ryong, deltog vid en ovanlig presskonferens i Peking under tisdagen som Nordkorea kommenterade det iranska avtalet.

-Nordkoreas avskräckande kärnvapen är inte en leksak att ställa på förhandlingsbordet, då de är ett viktigt medel för att försvara landets suveränitet och vitala rättigheter från USA nukleära hot och fientliga politik, sade Ji Jae-ryong till de närvarande reportrarna.

Ryong kommenterade de spekulationer som rests efter det viktiga avtalet mellan Iran och sex andra länder. I utbyte mot lättnader i sanktionerna mot Iran har landet lovat att minska sina atomkraftsambitioner och öka omvärldens insyn.

-Situationen i Nordkorea är helt annorlunda än den i Iran. Nordkorea är en kärnvapennation, såväl till namn som i realiteten. Och vi har intressen som en kärnvapennation, sade ambassadören.

Detta är andra gången som Nordkorea kommenterar Irans avtal. Den första kommentaren kom den 21 juli när en talesperson för det nordkoreanska utrikesdepartementet gjorde ett liknande uttalande som landets kinaambassadör.

Presskonferensen i Peking hölls dagen före det att USA:s speciella sändebud kring Nordkoreas kärnvapenprogram Sydney Seller planerades att komma till Kina för samtal. Han befinner sig just nu i Sydkoreas huvudstad Seoul, där han uppmanat Nordkorea att ta notis om Irans avtal.

Källa:
NK News: N. Korean ambassador rules out Iran-style deal

LÄS MER:  Gemensamt uttalande från Kina och Sydkorea
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*