Nordkorea varnar för konsekvenser av utökade sanktioner

Uppskjutning av nordkoreansk missil.
Uppskjutning av nordkoreansk missil.

I ett uttalande under söndagen varnar Nordkorea USA för att försöka att utöka sanktionerna mot landet som en följd av fredagens provskjutning av en ballistisk missil (läs mer). Uttalandet från landets försvarsministerium, publicerat via den statliga nyhetsbyrån KCNA, säger att Nordkorea i sådana fall kommer att ta till ”kraftfulla och rättfärdiga stridsåtgärder”

Försvarsministeriet hyllar provskjutningen som ett bevis på landets militära kapacitet som USA inte vågar ignorera.

-Om USA håller fast vid sina militära äventyrligheter och sin super-intensiva sanktionsplan mot oss så kommer vi att svara med kraftfulla och rättfärdiga stridsåtgärder som vi redan har uttryckt, sade en talesperson för regimen till KCNA.

Talespersonen menar att provskjutningen av en Hwasung-14-missil syftade till att skicka en varning till Washington med anledning av USA:s ökade militära hot och sanktioner, vilka enligt Nordkorea enbart stärker den rationella grunden för att öka landets kärnvapenkapacitet.

I en artikel i söndagens nummer av det styrande Koreanska Arbetarpartiets tidning Rodong Sinmun sades att utvecklingen av missilerna genomförs för att möta det amerikanska hotet om invasion och sanktioner.

-USA vänder på alla stenar för att kväva Nordkorea med våld, skrev tidningen i kommentar. De desperata åtgärderna av de amerikanska imperialisterna kommer bara att fördubbla den koreanska armens och folkets vilja att öka hastigheten på uppbyggnaden av försvarskapaciteten och uppbyggnaden av den ekonomiska styrkan […].

Källa:
Yonhap: North Korea warns of action against sanctions after ICBM test

Detta kanske också intresserar dig

LÄS MER:  Patriotrobotar i Tokyo
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*