Nordkoreansk soldat flydde över gränsen

Den demilitariserade zonen
Den demilitariserade zonen
En nordkoreansk soldat uppges ha flytt över gränsen till Sydkorea vid den demilitariserade zonen (DMZ) mellan de bägge länderna i lördags. Soldaten har förhörts av sydkoreansk militär. I förhören har soldaten uppgett att han tidigare arbetet i Kaesong och där ha kommit i kontakt med sydkoreaner och sydkoreanska företag. Han skulle då ha förstått vilka oerhörda skillnader i levnadsstandard det är mellan de bägge koreanska nationerna och därmed insett att det inte fanns något hopp kvar i Nordkorea. Enligt uppgifter från sydkoreanska myndigheter ska soldaten, som är i sjuttonårsåldern, ha skjutit två av sina officerare innan han passerade gränsen. Han ska ha skjutit officerarna, slängt pistolen och därefter rusat över gränsen. Sydkoreanska myndigheter uppger att man hört ljudet av sex skott alldeles innan soldaten överlämnade sig obeväpnad till sydkoreanska militären. Senare ska nordkoreanska soldater ha setts transportera bort kropparna av de döda officerarna.

Från nordkoreanskt håll har landets ledare Kim Jong Un, genom den officiella nyhetsbyrån KCNA, uppmanat säkerhetsministeriet till höjd vaksamhet och poängterat vikten av en fungerande gränskontroll för att skydda landet och säkra dess suveränitet.

Flykt över gränsen vid DMZ är ovanliga. Dels för att gränsen är strängt bevakad, men också då sodlaterna som placerats ut där är noggrant utvalda och bedömda som trogna regimen. Den senast kända flykten av liknande slag skedde 2010 och totalt finns fem kända flykter.

Källor:
Voice of America: North Korean Soldier Kills 2 Before Defecting to South
The Chosun Ilbo: Defecting N.Korean Soldier ’Saw No Hope’
Arirang: N. Korean Soldier Defects to S. Korea
The Seatle Times: North Korea urges vigilance as soldier defects to South

LÄS MER:  Nordkoreansk robotuppskjutning under söndagen
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

1 trackback / pingback

  1. infokorea.se – Information om Nordkorea » Blog Archive » Degradering för arméchefen Hyon Yong-Chol

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*