Nordkoreansk spiongeneral hoppade av

En general inom den nordkoreanska underrättelsetjänsten ska under förra året ha hoppat av till Sydkorea. Detta enligt det sydkoreanska försvarsdepartementet. Generalen, vars namn inte har offentliggjorts, ska ha arbetat med spionuppdrag riktade mot Sydkorea.

-(Avhoppet) är fakta, men vi kan ännu inte offentliggöra någon detaljerad information (om honom), sade en talesperson för Sydkoreas försvarsdepartement vid en pressträff under måndagen.

En källa säger till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att generalen är en av de mest inflytelserika som någonsin valt att hoppa av till Sydkorea. Källan menar att nordkoreanen redan hunnit att lämna detaljerad och värdefull information till Sydkorea om den nordkoreanska säkerhetstjänstens förehavanden.

Den del av den nordkoreanska underrättelseverksamheten som den avhoppade generalen tillhörde ska, förutom att samla underrättelseinformation utomlands, också ha ansvaret för cyberkrigsförvaring. Avdelningen, som leds av partisekreteraren Kim Yong-chol, ska bland annat ha varit ansvariga för cyberattacken mot filmbolaget Sony Pictures 2014.

Rapporter om nordkoreanska avhopp har duggat tätt den senaste tiden. Sydkoreanska bedömare ser avhopparen som ett tilltagande missnöje bland eliten i Nordkorea över tillståndet i landet.

Sydkoreas återföreningsministerium menar i ett uttalande att avhoppet ska ses som exempel på sprickor i det nordkoreanska ledarskapet. Ett annat exempel är det 70-tal avhopp bland seniora tjänstemän som ska ha hoppat av till Sydkorea sedan Kim Jong-in fick makten 2011. Likaså ska flera tjänstemän på Nordkoreas beskickningar utomlands ha sökt asyl.

För ett år sedan hoppade en nordkoreansk diplomat stationerad i ett afrikanskt land av tillsammans med sin familj. I förra veckan ska tretton nordkoreaner som arbetet på en nordkoreansk restaurang utomlands ha hoppat av till Sydkorea.

LÄS MER:  Säkerhetsrådet beslutade om nya sanktioner

I Sydkorea idag finns 28 000 nordkoreanska avhoppare. Under 2015 ska 1 280 nordkoreaner ha flytt till Sydkorea. Uppgifterna kommer från Sydkoreas återföreningsministerium.

Källa:
Yonhap: N.K. military intelligence officer defected to S. Korea last year: Seoul

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*