Ingen nordkoreansk kritik mot militärövning i Sydkorea

Sydkoreansk militär övar i Seouls tunnelbana.
Sydkoreansk militär övar i Seouls tunnelbana.

Under veckan pågår en årlig stor militärövning i Sydkorea med mer än 80 000 deltagande soldater från Sydkorea och USA. Den största delen av övningen, som kommer att pågå under tolv dagar, sker dock bakom datorskärmar. Scenariet i övningen är ett stort anfall från Nordkorea, både med cyberattacker och massförstörelsevapen.

Övningen, som fått namnet Ulchi Freedom Guardian, har genomförts årligen sedan slutet av 60-talet. Den kom till efter att nordkoreanska specialtrupper 1968 genomfört en attack mot presidentpalatset i Seoul för att mörda den dåvarande presidenten Park Chung-hee.

Sydkoreanska demonstranter protesterar mot militärövningen Ulchi-Freedom Guardian.
Sydkoreanska demonstranter protesterar mot militärövningen Ulchi-Freedom Guardian.
Från sydkoreanskt håll hävdas att övningen är en förutsättning för att uppnå stabilitet på Koreahalvön. Sydkoreas försvarsminister, Kim Min-seok, menar i ett uttalande under måndagen att Koreahalvön ständigt står under hotet från Nord och att övningen är nödvändig för att upprätthålla stabiliteten. Det har dock förekommit spridda protester mot övningen runt om i Sydkorea.

Tidigare år har övningen dragit på sig stark kritik från nordkoreanskt håll. Nordkorea har bland aannat kallat den för en övning inför ett kommande sydkoreanskt anfall mot Nord. I år har dock de starka nordkoreanska reaktionerna uteblivit. Från officiellt håll har man bara nämnt övningen, men utan att kritisera den. Troligen hänger detta samman med att relationerna mellan de båda koreanska staterna förbättrats de senaste månaderna, vilket bland annat gett som resultat att det gemensamma industriområdet Kaesong öppnas på nytt.

Källa:
Voice of America: N. Korea Offers Muted Criticism to US-S. Korean Military Drill

LÄS MER:  Testskjutning förebådar nytt vapensystem
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*