Nordkoreanska missilen kan nå USA

Missilen strax före uppskjutningen.

Den interkontinentala ballistiska missil som Nordkorea provsköt sent under fredagen har enligt flera experter förmåga att nå den amerikanska västkusten. Om uppgifterna stämmer innebär det att Nordkorea uppnått en milstolpe som USA sagt sig inte kunna tolerera. Det finns dock ännu inga svar på frågan om Nordkorea har tillförskansat sig sådan teknologi att de har förmågan att också kärnvapenbestycka missilen. Men den amerikanske myndigheten Defense Intelligence Agency (DIA) varnar för att detta kan vara verklighet inom ett år och att fredagens test visar att landets ledare, Kim Jong-un, skyndar mot detta mål.

Fredagens missil var i luften cirka 47 minuter, enligt uppgifter från myndigheterna i USA, Sydkorea och Japan. Missilens bana var brant och den flög knappt 4 000 km ut i rymden, där den vände och dök ned i havet öster om Nordkorea. Om missilens flygbana varit flackare hade den kunnat nå amerikanska städer. Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon fick dock snabbt ut och meddelade att missilen inte utgjorde något hot mot USA.

-Beroende av hur tung stridsspets de bar, så skulle denna senaste nordkoreanska missil lätt kunna nå USA:s västkust, då den hade räckvidd på mellan 9 000 och 10 000 kilometer, säger Kim Dong-yub, en försvarsanalytiker på Institutete för fjärranösternstudier på Kyungnamuniversitetet i Seoul. Med denna missil finns inga Nordkorea om att Nordkorea har en missil som täcker större delen av USA.

Kim Jong-un övervakar missiluppskjutningen.
Kim Jong-un övervakar missiluppskjutningen.

Nordkorea bekräftar dessa uppgifter i ett reportage i den statliga nyhetsbyrån KCNA under lördagen och menar i texten att landet har lyckats att provskjuta en interkontinental missil som kan nå USA:s fastland. Missilen, som var av typen Hwasong-14, provsköts under överinseende av Kim Jong-un.

LÄS MER:  Nordkorea hotar med fler provskjutningar

-Det senast testet bevisar våra interkontinentala ballistiska missilers pålitlighet och kapacitet att avfyras överraskande när och var som helst, sades i artikeln. I artikeln citeras också Kim Jong-un säga att hela USA:s fastland nu finns inom Nordkoreas räckvidd.

I artikeln sägs testet ha syftet till att skicka en ”skarp” varning till USA som avser att besluta om ytterligare santioner gentemot Nordkorea.

-Washingtons krigshot driver bara på oss att ytterligare väcka och motivera vår vilja att utveckla kärnvapen, sade Kim Jong-un till KCNA.

Sämre förutsättningar för dialog

Lördagens provskjutning är den första sedan Nordkorea den 4 juli provsköt sin första Interkontinental ballistisk missil. Landet hävdade då att missilen kunde nå vart som helst i världen. En interkontinental ballistisk robot eller missil (på engelska Intercontinental Ballistic Missile, förkortat ICBM) är en ballistisk robot med en räckvidd på mer än 5 500 km. Räckvidden är tillräckligt stor för att skjuta från en kontinent till en annan. Interkontinentala ballistiska robotar är försedda med en eller flera kärnvapenstridsspetsar, ofta av MIRV-typ, som kan styras individuellt mot olika mål i samma område.

Nordkorea hävdar att deras senaste test visar att missilen har kapacitet att bära en stridsspets mot att träffa ett mål med hjälp av teknologi som möjliggör ett återinträde i atmosfären. Sådan teknologi är en nyckel för att kunna utveckla ICBM, då missilerna måste klara av att stå emot den hetta och det tryck den utsetts för när den återinträder i atmosfären från rymden.

Sydkoreanska myndigheter har tidigare hävdat att Nordkorea inte haft tillgång till denna teknologi.

Dagens test kan med stor sannolikhet sätta käppar i hjulet för den sydkoreanske presidentens ambitioner att inleda en dialog med Nordkorea. Så sent som i förra veckan uttryckte Sydkorea en vilja att hålla samtal mellan de koreanska länderna för att minska spänningen längs med gränsen och att återuppta verksamheten med familjeåterföreningar.

LÄS MER:  Känslomässig middag avslutade toppmötet

Källor:
New York Times: North Korea Tests a Ballistic Missile That Experts Say Could Hit California
Yonhap: N. Korea claims successful launch of another ICBM
Wikipedia: Interkontinental ballistisk robot

Detta kanske också intresserar dig

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*