Nordkoreanskt angrepp på Jang Jin-sung

Jang Jin–sung
Jang Jin–sung

I ett offentligt uttalande på nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA:s engelskspråkiga sida går Nordkorea till våldsamt angrepp mot Jang Jin-sung. Jang var en högt uppsatt tjänsteman under Kim Jong-il, som hoppade av till väst. Han skrev boken Dear Leader om sin tid i den nordkoreanska makttoppen. En exklusiv intervju med Jang hittar du här.

I uttalandet från KCNA, som saknar avsändare, fördöms alla avhoppare och nyhetsbyrån menar att de ”förlorat all värdighet” och beskyller dem för att tjäna USA och ”marionettregeringen i Sydkorea” för en spottstyver.

Jang beskrivs som en brottsling, genomsyrad av omoral. Han anklagas för allt ifrån korruption och förskingring till sexuella övergrepp. Enligt nyhetsbyårån var han en så otrevlig person att till med hans svärmor och fru tog avstånd från honom.

Det är relativt vanligt med skarpa uttalanden från Nordkorea. Inte minst fick den tidigare sydkoreanske president Myung-Bak sin heder ifrågasatt (se till exempel denna nordkoreanska seriestripp). Med tanke på den uppmärksamhet som Jang Jin-sung fått i västvärlden är den nordkoreanska reaktionen inte överraskande.

Källa:
KCNA: KCNA Commentary Discloses True Colors of Representative of Anti-DPRK Internet Paper

RelatedPost

LÄS MER:  Sydkorea förnekar uppgifter om avhoppad general
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*