Nordkoreanskt fotbollslandslag får specialvisum till Japan

Nordkorea har skickat ett lag till U-19-VM i fotboll för damer som går av stapeln i Japan under augusti. Japan och Nordkorea saknar diplomatiska förbindelser och Japan har dessutom nyligen förnyat sina sanktioner gentemot Nordkorea sedan landet fortsatt med sina missil- och kärnkraftsprogram. För att möjliggöra det nordkoreanska deltagandet har Japan utfärdat specialvisum till det nordkoreanska laget och detta blir den största nordkoreanska delegationen till Japan sedan sanktionerna infördes 2006.

Samtidigt kommer uppgifter om att japanska och nordkoreanska diplomater, för första gången på fyra år, ska träffas för överläggningar. Mötet ska äga rum i slutet av augusti i Kinas huvudstad Peking. Enligt uppgifterna, som kommer från japanska källor, finns nu ambitionen att bland annat beröra den känsliga och omtvistade frågan om de kidnappningar av japanska medborgare som Nordkorea genomförde under 70- och 80-talen. Kidnappningarna genomfördes som ett led i att skaffa kunskap om japanskt språk och kultur för utbildningen av nordkoreanska spioner. Japan har länge efterfrågat information i denna känsliga fråga, men Nordkorea har tidigare lagt locket på. Frågan har blivit hinder för förbättringar i relationen mellan de bägge länderna.

De två länderna har en historia av fiendeskap som bottnar i det japanska koloniala styret av Koreahalvön mellan 1910 och 1945. I onsdags firade koreanerna halvöns frigörelse från Japan.

Källor:
The Washington Post: North Korean women’s U-20 soccer team heads to Tokyo for World Cup
Chicago Tribune: Japan, North Korean officials to meet for first time in four years

LÄS MER:  Kommer Japan skjuta ned den nordkoreanska raketen?
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*