Nordkoreas utrikesminister besöker Ryssland

Kreml, Moskva, Ryssland
Kreml, Moskva, Ryssland

Nordkoreas utrikesminister Lee Su-yong inleder på tisdag ett tio dagar långt besök i Ryssland. Det är det första besöket av en nordkoreansk utrikesminister i Moskva på fyra år. Under besöket kommer Lee att möta sin ryske kollega Sergej Lavrov. Enligt rysk media ska de bägga utrikesministrarna bland annat diskutera stärkta bilaterala band, samt situationen i Ukraina och Mellanöstern.

-De kommer att diskutera gemensamma åtgärder för att skapa en modell för rysk-koreansk handel och samarbete för att möjliggöra ett steg framåt och öka handelsutbytet till en nivå runt 1 miljard dollar i en nära framtid, sade Alexander Lukasjevitj, talesperson för det ryska utrikesministeriet, i en kommentar till nyhetsbyrån Itar-Tass.

Den nordkoreanske utrikesministern kommer också att möta Jurij Trutnev, Ryssland biträdande premiärminister och presidentens sändebud till Fjärran Östern, och Alexander Galusjka, Minister för utveckling i Fjärran Östern. Trutnev och Galusjka besökte Nordkorea tidigare under året.

Besöket i Ryssland kan ses som en del i en trend med nordkoreanska trevare gentemot omvärlden. Lee Su-yong har under den senast tiden besökt såväl Iran som hållit tal inför FN:s säkerhetsråd. Dessutom har en nordkoreansk delegation under september besökt ett flertal europeiska länder, bland annat Schweiz, Italien och Belgien.

Dessutom visar mediaraporteringen att Nordkoreas relationer med Mongoliet blir allt bättre. De båda länderna har undertecknat ett antal samarbetsavtal, bland annat ett avtal med det mongoliska oljebolaget HBOil för uppbyggandet av en nordkoreansk olje- och gassektor.

Källa:
NK News: North Korean foreign minister visits Russia

RelatedPost

LÄS MER:  Toppost till Kim Jong-uns syster
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*