Nordkoreas utrikesminister till FN-möte

Enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA lämnade Nordkoreas utrikesminister, Ri Su-yong, Pyongyang under lördagen för att flyga till Schweiz för att kunna närvara under en session med FN:s kommitté för mänskliga rättigheter (United Nations Human Rights Council, UNHRC). Sessionen pågår från den 29 februari till den 24 mars. Utrikesministern förväntas hålla ett tal inför kommittén den 1 mars och i talet tillbakavisa de växande anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna i Nordkorea. Det kommer i sådana fall bli andra gången på lika många år som en nordkoreansk toppdiplomat deltar vid FN:s session om mänskliga rättigheter.

Nordkorea anklagas för att vara ett av det värsta länderna i världen gällande situationen för de mänskliga rättigheterna. Enligt samstämmiga rapporter så accepterar landet ingen opposition och hundratusentals människor ska hållas som politiska fångar i läger. Det finns dessutom en mycket stark kontroll över all information om omvärlden till landet. I december fattade FN:s generalförsamling beslut om en resolution som krävde att Nordkorea ställdes inför internationella brottsmålsdomstolen för sina brott mot mänskliga rättigheter.

Källa:
Yonhap: N. Korean top diplomat to attend U.N. meeting on human rights

RelatedPost

LÄS MER:  Förföljelser av kristna
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*