Ny nordkoreansk ambassadör på Kuba

Skylt vid den nordkoreanska ambassaden i Havanna
Skylt vid den nordkoreanska ambassaden i Havanna

Nordkorea har utsett Pak Chang-yul till ny ambassadör på Kuba. Posten har varit vakant i fem månader, sedan den förre ambassadören Jon Yong-jin tvingades hem i samband med utrensningen av dennes svåger Jang Song-thaek. Jon fängslades troligen när han återvände till Nordkorea och det spekuleras i om han, liksom Jang, kan ha avrättats.

Relationen med Kuba är väldigt viktig för Nordkorea. De två länderna är båda motståndare till USA och båda har tappat sin största bidragsgivare efter att Sovjetunionen kollapsade 1991. I sin ensamhet i det internationella samfundet har Kuba och Nordkorea sett fördelarna med att odla relationerna mellan länderna. Ambassaden i Havanna ska till exempel vara central i Nordkoreas illegala vapenhandel. Ambassaden ska till exempel ha spelat en viktig roll inför den transport av vapenmaterial som fick stor uppmärksamhet i juli förra året när fartyget Chong Chon Gang beslagtogs av tullen i Panama [Läs mer].

I samband med utrensningen av Jang Song-thaek avsattes också ambassadörerna i Malaysia och Sverige. Båda dessa platser är fortsatt vakanta.

Källa:
The Guardian: North Korea appoints new ambassador to key post in Cuba

LÄS MER:  Osäkert för ambassader
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*