Ny nordkoreansk ambassadör till Stockholm

Nordkoreas ambassad i Stockholm
Nordkoreas ambassad i Stockholm

Pak Kwang-Chol (t.h.) under en audiens hos Norges kung Harald.
Pak Kwang-Chol (t.h.) under en audiens hos den Norges kung Harald.
Nordkorea har utnämnt en ny ambassadör till sin ambassad i Sverige. Enligt en presstalesperson på UD har Sverige godkänt den nye ambassadören, men UD vill inte avslöja namnet på hen.

”Agremanget* omfattas av utrikessekretessen ända tills kreditivbrevet överlämnats. Normalt är att det är landet självt som brukar berätta vem man utsett till ambassadör”, säger Erik Wirkensjö till tidningen Dagens Industri.

Inte heller Nordkorea vill informera om vem den nye ambassadören är, utan har via sin ambassad bara meddelat att hen kommer någon gång under september.

Dem förre ambassadören, Pak Kwang-Chol, kallades plötsligt hem till Pyongyang i december förra året. Enligt de första uppgifterna från Nordkroea skulle han ha åkt på semester, men UD kunde senare bekräfta att han avslutat sin tjänstgöring i Sverige.

Paks avgång skedde samtidigt som den tidigare så inflytelserika politikern Jang Song-thaek avsattes och avrättades. Spekulationer gjorde gällande att avgången hade ett samband med utrensningen av Jang.

Vad som hänt Pak Kwang-chol är fortfarande okänt.

*Agremanget innebär att Sveriges regering godkänt att en viss person blir Nordkoreas sändebud i Sverige.

Källa:
Dagens Industri: Nordkorea skickar ny
ambassadör till Sverige

LÄS MER:  Nordkoreansk spiongeneral hoppade av
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*