Ny nordkoreansk missiluppskjutning över Japan

Nordkorea avfyrade under fredagen en ballistisk missil med bana över den nordligt belägna japanska ön Hakkaido. Detta är den senaste i raden av nordkoreanska provokationener mot det internationella samfundet och den kommer bara tre dagar efter att FN:s säkerhetsråd beslutat om de tuffaste sanktionerna hittills mot landet.

Enligt den sydkoreanska militären så avfyrades missilen 6:57 på fredagsmorgonen från Sunanområdet utanför huvudstaden Pyongyang. Den flög sammanlagt 3 700 kilometer, med en flygbana över det jaopanska fastlandet, innan den föll ned i Stilla havet. Enligt Sydkorea ska missilen nått en maxhöjd på 770 kilometer.

Det amerikanska stilla havskommandot bekräftar uppgifterna om en nordkoreansk missiluppskjutning och om dess bana. Enligt USA ska missilen inte utgjort något omedelbart hot mot Guam eller mot det amerikanska fastlandet.

Uppkjutningen idag visar dock tydligt att Nordkorea har förmågan att slå mot Guam, där USA har militär baser. Guam ligger knappt 3 500 kilometer från Pyongyang. Bedömare säger att Nordkorea tycks slipa på den teknik som krävs för att landets missiler ska kunna återinträda i atmosfären under sin flygbana.

Källa:
Yonhap: N. Korea fires ballistic missile over Japan: S. Korea

RelatedPost

LÄS MER:  USA:s försvarsminister besökte den demilitariserade zonen
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*