Ny nordkoreansk provskjutning kan komma inom kort

Nordkoreansk robot
Nordkoreansk robot

Sydkoreanska myndigheter misstänker att Nordkorea kan komma att genomföra ytterligare en provskjutning av interkontinental ballistisk robot (ICBM). Sydkorea tror att roboten kan komma att avfyras som en del i firandet av grundandet av det nordkoreanska Arbetarpartiet. Denna högtidsdag infaller den 10 oktober. Man tror också att roboten, liksom den senaste provskjutningen, kommer att riktas mot ett mål i norra delen av Stilla Havet (läs mer).

Uppgifterna kommer efter att den sydkoreanska underrättelseorganet NIS haft ettt möte med ledamöter i det sydkoreanska parlamentet.

Nordkorea genomförde i Juli två provskjutningar av ICBM i juli. Dessa sköts då med en så pass hög uppskjutningsvinkel så att de inte skulle passera över något annat lands territorium. Men Hwasong-12, som provsköts i förra veckan, hade en flygbana över japanskt fastland. NIS tror att den kommande provskjutningen kommer att genomföras med motsvarande standarduppskjutningsvinkel.

Nordkorea meddelade under söndagen att landet genomfört en lyckad provsprängning av en vätebomb. NIS kan idagsläget inte bekräfta detta, utan kommer att undersöka det ytterligare. Enligt NIS kan det finnas tre möjliga alternativ som Nordkorea kan ha använt sig av vid provsprängningen: en vätebomb, en kärnvapenladdning eller ett förstärkt fissilvapen.

NIS menar att Pyongyang nu försöker visa det internationella samfundet att de hårda sanktionerna mot landet inte fungerar och för att rikta kritik mot Kina och Ryssland för deras stöd för sanktionerna. De tror dessutom att Nordkorea vill sätta press på USA för att förmå dem att ändra sin politik gentemot landet.

Källa:
Yonhap: N.K. may fire ICBM on standard trajectory toward Pacific: Seoul

RelatedPost

LÄS MER:  "Nordkoreanska satelliten värdelös"
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*