Ny nordkoreansk provskjutning – ny missil kan nå hela USA

Uppskjutning av en nordkoreansk Hwasong-12-missil (sept 2017)
Uppskjutning av en nordkoreansk Hwasong-12-missil (sept 2017)

Nordkorea meddelande under onsdagen att landet lyckats att provskjuta en långdistansmissil med en räckvidd att nå hela det amerikanska fastlandet. Spänningen på Koreahalvön riskerar nu att öka.

Nordkorea säger, via sin nyhetsbyråa KCNA, att landet provskjutit en missil av typen Hwasong-15, en utveckling av den interkontinental ballistiska missilen Hwasong-15, och att denna missil nu kan bestyckas med en förminskad kärnvapenstridsspets. Detta beskrivs som det sista steget i landets kärnvapenutveckling.

-Detta är den mest kraftfulla interkontinentala ballistiska missilen och den möter det mål Nordkorea satt upp för sin slutpunkt av missilutvecklingen, sades i uttalandet i KCNA.

Nyhetsuppläsaren Lee Chun-hee meddelar om den senaste provskjutningen i nordkoreansk television.
Nyhetsuppläsaren Lee Chun-hee meddelar om den senaste provskjutningen i nordkoreansk television.
Uttalandet kom timmar efter att omvärlden uppmärksammat att en uppskjutning av en projektil skett från utkanten av huvudstaden Pyongyang. Projektilen hade en flygbana på 950 kilometer och nådde en höjd på 4,475 kilometer innan den landade i Östhavet.

Data om flygbanan tyder på att Nordkorea lyckats att utöka räckvidden för sina ballistiska missiler tillräckligt mycket för att kunna nå de östra delarna av USA. Det är dock fortfarande oklart om landets lyckats att utveckla en teknik för att förmå sina missiler att klara återinträdet i atmosfären och om man lyckats att förminska sina kärnvapenstridsspetsar för att kunna bestycka missilerna.

Dagens uppskjutning kommer 2,5 månad efter den senaste nordkoreanska provskjutningen och grusar förhoppningarna om möjligheterna till en minskad spänning på Koreahalvön och till dialog. Nordkoreas ledare Kim Jong-un tycks fast besluten att färdigställa landets kärnvapenprogram och lär i dagsläget inte vara intresserad av dialog.

Missilen ska ha skjutits upp med en stor vinkel och experter menar att missilen hade kunnat flugit över 10 000 kilometer om den skjutits upp med en standardvinkel.

LÄS MER:  Det undertecknade dokumentet

USA:s försvarsminister James Mattis.
USA:s försvarsminister James Mattis.
USA:s försvarsminster James Mattis kommenterade detta faktum i ett uttalande under onsdagen.

-Uppriktigt sagt, så gick den högre än någon annan skjutning de genomfört tidigare, sade Mattis under en presskonferens i Vita Huset. Det är en ansträngning från deras sida för att utveckla en ballistisk missil som kan hota hela världen.

Sydkoreas president Moon Jae-in fördömde Nordkorea för landets ”militära balansgång”. Han menar att säkerhetssituationen kommer att förvärras till en ”okontrollerbar” nivå om Nordkorea slutför sin utveckling av långdistansmissiler. Sydkorea och USA menar dock att de behöver ytterligare tid och material för att kunna bedöma hur långt Nordkorea kommit.

-Vår regering har upprepade gånger betonat att vi kan erbjuda en ljus framtid om Nordkorea kommer till förhandlingsbordet. Trots våra ärliga ansträngningar och vädjanden så har man idag avfyrat en ballistisk missil, sade Moon inför ett möte med landets säkerhetsråd och menade att den sydkoreanska regeringen inte kommer att ”sitta och titta på” Nordkoreas stridslystnad.

Sydkoreas president Moon Jae-in
Sydkoreas president Moon Jae-in
Moon hade under onsdagen ett 20 minuter långt telefonsamtal med den amerikanske presidenten Donald Trump. De båda presidenterna menade att ”Nordkoreas senaste provokation utgör ett hot inte bara mot USA och Sydkorea utan mot hela världen”. De enades om att sätt press på landet i nära samarbete med alla andra.

Också Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha och hennes amerikanske kollega Rex Tillerson har diskuterat frågan över telefon under dagen och lovat att vidta alla diplomatiska ansträngningar för ett kärnvapenfritt Korea. Den sydkoreanske utrikesminister sade i ett separat uttalande att Nordkorea måste upphöra med ”hänsynslösa provokationer” och menade att dessa enbart ökar spänningen på halvön och fördjupar Nordkoreas isolation och ekonomiska utsatthet.

LÄS MER:  Toppmöte mellan Japan och Nordkorea i Stockholm?

USA vicepresident klargjorde i ett uttalande från New York att ”alla möjligheter nu ligger på bordet” och tillade att den amerikanska regeringen överväger ”ytterligare åtgärder”. Han varnade Nordkorea för att pröva USA:s president Donald Trumps beslutsamhet och den amerikanska militära styrkan.

Donald Trump uttalade sig under onsdagen om Nordkoreas missiluppskjutning via Twitter och menade att det nu är viktigare än någonsin att satsa på militären. Resten av tweeten använde Trump till att beskylla det demokratiska partiet för att inte vilja avsätta tillräckligt med resurser till militären, för att i stället kunna lägga medel på illegala immigranter.

FN:s säkerhetsråd kommer inom kort att inkallas för ett krismöte i New York för att diskutera hur Nordkorea ska straffas för uppskjutningen, vilken utgör ett brott mot flertalet tidigare fattade sanktioner.

Den sydkoreanska militären beskriver Nordkoreas agerande som ett ”allvarligt hot” mot Seoul och Sydkoreas allierade i USA. Enligt den sydkoreanska generalstabenschefen så ”upprätthåller man förmågan och beredskapen att när som helst med precision slå till mot provokationens källa och kommando- och supportanläggningar”.

Den sydkoreanska armestabschefen menar att Nordkorea kan ha genomfört provskjutningen för att protestera mot diplomatisk och ekonomisk press från omvärlden, inklusive det amerikanska beslutet att återigen sätta upp Nordkorea på listan över länder som stödjer terrorism. Han spekulerade också i om det kunde vara så att Kim Jong-un försöker att stärka enigheten inom hans regim, vilken nu möter ekonomiska problem och en potential politisk osäker tid efter utrensningen av ett antal högt uppsatta tjänstemän och efter att en soldat under stor dramatik hoppat av till Sydkorea.

LÄS MER:  Spänning efter sydkoreansk marinövning

Som ett tecken på sin beslutsamhet så ska Sydkorea, strax efter den nordkoreanska uppskjutningen, ha genomfört en missilövning nära den marina gränsen mot Nordkorea i Östhavet. Övningen ska ha inbegripit såväl armèeneheter som ett krigsfartyg och ett attackflygplan. Alla enheter ska ha avfyrat missiler mot ett simulerat mål med samma avstånd som till den plats där Nordkorea genomförde sin provskjutning.

Dagens provskjutning är den första sedan den 15 september då Nordkorea provsköt en medeldistansmissil med en bana över Japan. Den missilen flög 3 700 kilometer och nådde en höjd av 770 kilometer. Provskjutningen är den elfte sedan Moon Jae-in Sydkoreas president fick makten i maj i år. Hans uttalade mål som president var att förbättra relationerna mellan de koreanska staterna och uppnå långsiktig fred på Koreahalvön.

Källa:
Yonhap: N. Korea claims new ICBM, completion of nuclear development

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

2 kommentarer

    • Ja, en del bedömare spekulerar i att Nordkorea nu nått dit de velat och att deras vapen är tillräckligt avancerade för att kunna utgöra en reellt hot gentemot omvärlden, inkl USA. Nordkorea kan därmed anses sig ha ett trumf på hand och att man därmed skulle vara villiga att återgå till förhandlingsbordet. Vi får se. //Pär

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*