Ny skottväxling mellan Nordkorea och Sydkorea

Under söndagen skedde skottväxling mellan nordkoreansk och sydkoreansk militär i gränsområdet mellan de bägge länderna. Detta är den andra incidenten på kort tid och, även om det inte finns några rapporter om skadade, ökas nu återigen spänningen mellan de bägge koreanska staterna.

Enligt sydkoreanska uppgiftslämnare ska sydkoreanska soldater ha skjutit varningsskott mot nordsidan efter att nordkoreanska soldater hade närmat sig gränsen. Enligt Sydkorea ska det ha rört sig om tio nordkoreanska soldater som närmade sig demarkationslinjen i Den Demilitariserade Zonen. Två skott, som tros vara ett nordkoreanskt svar på de sydkoreanska varningsskotten, upptäcktes senare vid en sydkoreansk postering. De nordkoreanska soldaterna ska ha retirerat strax efter de sydkoreanska varningsskotten.

I ett uttalande på måndagen sade Kim Min-seok, talesperson för det sydkoreanska försvarsdepartementet, att Sydkorea har uppmanat Nordkorea att omedelbart sluta upp med sina ”besinningslösa militära provokationer”.

-Vår militär följer mycket noga den nordkoreanska militärens aktiviteter längs med alla frontlinjer. Vi förbereder oss också noggrannt för fler provokoationer från Nordkoreas militär. Vi riktar en skarp varning till Nordkorea att omedelbart upphöra med besinninglösa militära provokationer, vilka ökat spänningen, samt aktiviter som bryter mot vapenstilleståndsavtalet, sade Kim Min-seok i sitt uttalande.

Sydkoreanska bedömare tror att den nordkoreanska framryckningen är ett försök att sätta press på Sydkorea för att de ska stoppa de sydkorenska aktivitister som alldeles nyligen, med hjälp av ballonger, skickat propagandamaterial in i Nordkorea. När aktivisterna skickade upp sina ballonger den 10 oktober valde Nordkorea att svara genom att skjuta över gränsen. Inte heller då rapporterades det om några skador.

De sydkoreanska aktivisterna, som i huvudsak består av nordkoreanska avhoppare, säger sig dock vara fortsatt fast beslutna att forsätta sina aktioner, trots upprepade uppmaningar från den Nordkoreanska regimen om att avbryta propganadaaktiviteterna. Från de sydkoreanska myndigheterna har man bemött de nordkoreanska uppmaningarna med att hänvisa till sina medborgares yttrandefrihet.

LÄS MER:  Kinesiska påtryckningar gentemot Sydkorea

De senaste dagarnas skottväxling kommer efter en period där förhoppningar om ett koreanskt toppmöte varit goda. Det är knappt två veckor sedan en nordkoreansk delegation oväntat besökte Sydkorea i samband med avslutningen av Asiaden.

Men bara dagar efter toppmötet utväxlades eld mellan koreanska fartyg vid den omstridda västliga gränsen mellan länderna.

Genereler från Syd- och Nordkorea träffades i förra veckan i gränssbyn Panmunjon i Den demilitariserade Zonen i det första militära toppmötet på över tre år. Mötet avslutades utan någon överenskommelse om att träffas igen för nya samtal.

Källa:
The Guardian: Shots fired as tension rises along Korean border over anti-Kim leaflets
Voice of America: South Korea ’Sternly’ Warns North Korea
Svenska Dagbladet: Syd- och Nordkorea utväxlar skott

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*