Nya bronsstatyer avtäckta

Statyer av Kim Il-sung och Kim Jong-Il
Statyer av Kim Il-sung och Kim Jong-Il

Nordkoreas ledare Kim Jong Un deltog under fredagen vid en ceremoni där nya bronsstatyer av Kim Il Sung och Kim Jong Il på Mansudaeberget avtäcktes. Ceremonin, där tiotusentals människor deltog, tv-sändes och i samband med sändningen delgas också uppgiften om att Jong Un blivit vald till Nordkoreas högsta ledare.

Den tidigare statyn av Kim Il Sung har ersatts av en staty som avbildar en äldre Il Sung. Statyn har numera alltså fått sällskap av en staty av Kim Jong Il.

Bedömare menade nu att Kim Jong Un både formellt och praktisk nu har tagit över makten av Nordkorea, då han numera kontrollerar såväl parti, som militär och statliga myndigheter.

Ceremoni pågick under en timme och innehöll såväl fyrverkier och balonger som militärmusik. Hundratals deltagare vinkade med blombuketter och röda papperasblommer mot Jong Un och de jättelika statyerna och skanderade länge leve för den härskande Kim-dynastin.

Källa:
The Korea Herald: N. Korea supreme leader leads mass rally

LÄS MER:  Utländska valuta förbjuds?
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*