Nya broscher med Kim Jong-Un sprids

I Nordkorea förväntas alla medborgare bära en brosch med bild av landets två avlidna ledare Kim Il-Sung och Kim Jong-Il. Broscherna ses som ett tecken på personens respekt och lojalitet gentemot ledarna och landet. Men enligt kinesiska källor ska nu flera nordkoreaner ha setts med en ny brosch med bild av den nye ledare Kim Jong-Un. Broschen ska enligt källorna ha dykt upp så sent som för en månad sedan. Det har dock tidigare kommit uppgifter om att liknande broscher delats ut till höga representanter inom säkerhetstjänsten (Läs mer).

Uppgifterna om nya broscher kan tyckas banala, men i ett land med mycket liten insyn i det politiska spelet är man oftast hänvisad till små signaler för att kunna tyda politiska förändringar. De nya broscherna tolkas därför av bedömare som ett tecken på att den nye ledarens makt är säkrad och att hans självförtroende därför har ökat. Från regimens sida försöker man därför att bygga upp personkulten kring Kim Jong-Un och här tors de nya broscherna spela en viktig roll.

Liknande signaler om kommer också från Peking, där porträtten av de gamla ledarna ska ha tagits ned från den offentliga anslagstavlan utanför den nordkoreanska ambassaden och istället ersatts med ett nytt av Kim Jong-Un.

Källa:
Yonhap News: N. Koreans in Pyongyang seen wearing badge of young leader

LÄS MER:  Även Kim Il-sungs dotter på väg bort?
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*