Nya ommöbleringar i makttoppen

Kim Jong Gak (tv) har ersatts av Kim Kyok Sik (th).
Kim Jong Gak (tv) har ersatts av Kim Kyok Sik (th).

Kim Jong Un tycks fortsätta sina försök att stärka makten om den nordkoreanska militären. Kim Jong Gak har efter endast sju månader lämnat posten som minister för Folkarmén. Posten kan jämställas med att vara Nordkoreas försvarsminister. Jong Gak har ersatts av Kim Kyok Sik.

Kim Kyok Sik har sedan 2009 innehaft posten som befälhavare över västra delen av landet och sägs i den posten ha varit ansvarig för sänkningen av det sydkoreanska militärskeppet Cheonan och beskjutningen av öarna Yeonpyeong.

Om uppgifterna stämmer är det ett överraskande drag av Kim Jong Un. Jong Gak spelade en viktig roll för att få till en smidig succession när Jong Un tog över efter sin far. Som en del i den absoluta makteliten, till exempel genom sín plats i politbyrån, ingick han i ”De åttas gäng” som följde Kim Jong Ils kista under processionen genom Pyongyangs gator.

Utnämningen av Kuok Sik är den tredje stora ommöblerimgen i makttoppen på kort tid och skapar stor oro. Dels indikerar den en viss oredo i maktskiktet, men det ökar också på oron för kommande nordkoreanska provokationer.

Källa:
NK News: KIM JONG UN PURGES ANOTHER TOP GENERAL

LÄS MER:  Hereditary Succession in North Korea: Lessons of the Past
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*