Nya samtal mellan Nordkorea och Sydkorea

Representanter för Sydkorea och Nordkorea kommer att inleda samtal på torsdag i nästa vecka för att förbereda ett kommande toppmöte mellan nationerna. Samtalen kommer till efter ett initiativ från den nordkoreanske sidan. Samtalen kommat ske i gränsbyn Panmunjom. Först efter detta möte lär vi få reda på agendan för ett eventuellt toppmöte.

Samtalen kan ses som en fortsättning på den överenskommelse som tecknades den 25 augusti i år för att minska den militära spänningen (läs mer). Samtalen då avslutade en tid av hög spänning, orsakad av en nordkoreansk landmina som skadade två sydkoreanska soldater (läs mer). En del i överenskommelsen var den ceremoni med familjeåterföreningar som genomfördes i oktober (läs mer).

Den nordkoreanska initiativet kommer samtidigt som ryktena om att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon planerar en resa till Pyongyang.

Park Geun-hye
Park Geun-hye
Den sydkoreanska presidenten Park Geun-hye sade i förra veckan att hon såg positivt på ett möte med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-un under förutsättning att Nordkorea visar en vilja att ge upp sig kärnvapenprogram och att förbättra de koreanska relationerna. Nordkorea har å sin sida tidigare krävt en upphävning av sanktionerna mot landet som villkor för en dialog med Sydkorea.

-Nordkoreas erbjudande om dialog tycks syfta till att ta initiativet över den inter-koreanska politiken, säger Yang Moo-jin, professor vid universitetet för Nordkoreastudier i Seoul.

I maj planerar för en partikongress för det Koreanska Arbetarepartiet i Nordkorea och Yang tror att Nordkorea inför kongressen vill visa att man leder ansträngningarna för att få fred på Koreahalvön.

Källa:
Yonhap: Koreas to hold inter-Korean talks next week

LÄS MER:  Lista upprättad med 500 förbjudna låtar
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*