Officiell kommentar från Disney

Disneyfigurer på scen i Pyongyang.
Disneyfigurer på scen i Pyongyang.
Förekomsten av Disneyfigurer på ett officiellt arrangemang nyligen, där Nordkoreas ledare Kim Jung Un deltog, fick stor uppmärksamhet i internationell media (läs mer).

En talesperson för Disney har nu officiellt kommenterat händelsen i National Public Radio och sagt att ingen från Nordkorea kontaktat företaget och bett om om tillstånd att använda figurerna. Det är dock oklart om Disney kommer att vidta några åtgärder.

Patrick Ventrell, talesperson för USA:s utrikesdepartement, sade vid en pressträff att regeringen ser mycket allvarligt på alla kränkningar av upphovsrätten och att USA vanligen försöker att använda upparbetade officiella vägar med andra länders regeringar för att bekämpa dessa brott. Men då USA saknar ett bilateralt förhållande med Nordkorea kompliceras ärendet och Ventrell konstaterade i princip bara att USA nu kan lägga ytterligare ett krav på Nordkorea att landet ska acceptera och följa internationell rätt.

Enligt rapporterna ska Kim Jung Un ha gett föreställningen stående ovationer och ska efteråt ha sagt att ”Vi bör vara djärva och acceptera bra saker från andra länder och göra dem till våra egna”.

Källa:
Daily NK: U.S. Adds Copyright to List of Obligations
The Chosunilbo: Disney Miffed at N.Korea’s Use of Mickey Mouse

LÄS MER:  Spökhotellet öppnar trots allt?
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*