Rakt igenom fascinerande

Det vi ofta kan sakna i litteraturen som behandlar Nordkorea är berättelser om nordkoranerna själva. Det finns lysande undantag, som till exempel Barbara Demicks bok ”Inget att avundas”, men vanligast är ändå beskrivningar av landets politiska system, dess ledarskap och dess militär. De beskrivningar som finns baseras i stor grad på avhoppares berättelser, där en stor del av berättelsen läggs på beskrivningar av flykten från Nordkorea. Detta är på intet sätt ointressant, men ibland upplever jag att det saknas en viktig pusselbit för att skapa en helhet.

Därför tycker jag att Suki Kims bok ”Without you there is no us” blir så intressant, då den levererar en sådan pusselbit. Suki Kim bodde under ett halvårs tid på Pyongyang University of Science and Technology (PUST), en skola för pojkar till den nordkoreanska eliten. Som lärare i engelska delade hon, åtminstone delvis, elevernas vardag och fick en unik inblick i hur dessa ser på världen och inte minst sig själva. Skilldringar av eliten finns i andra böcker, inte minst i Jang Jin-Sungs bok ”Dear Leader”, men denna betraktelse över vardagslivet är hittills unik för mig.

Suki Kim
Suki Kim
Suki Kim är född och uppvuxen i Sydkoreas huvudstad Seoul, men bor numera i New York, där hon arbetar som journalist. Hon har släktingar kvar i Nordkorea, som hon inte vet finns kvar i livet. Hennes mor bär fortfarande på smärtsamma minnen från Koreakriget. För Suki Kim, som pratar både koreanska och engelska (även om förbjuds använda detta språket under sin tid i Nordkorea), blir resan också ett sätt att upptäcka sina egna rötter.

Eleverna på skolan är under hela hennes tid på PUST obrottsligt lojala mot regimen och Suki Kim slås av hur lätt hennes elever har för att ta till en lögn för att rädda en situation eller för att skydda bilden av ett ickefungerande system. Men trots glorifiering av det egna landet, finns en stor nyfikenhet hos eleverna för den värld som Suki representerar. Hon är till en början försiktig, men efter hand kan hon inte låte bli att ge eleverna små inblickar i livet i västvärlden, såsom till exempel hur det är att kunna surfa fritt på internet eller att rösta i ett demokratiskt flerpartisystem.

LÄS MER:  Väldigt svår att lägga ifrån sig

Suki Kim undervisar en klass på PUST.
Suki Kim undervisar en klass på PUST.
Alla dagens måltider intar hon tillsammans med skolans elever, vilka turas om att sitta med henne och hennes utländska kollegor för att öva upp sina engelskakunskaper. Genom samtalen med eleverna, som rör allt ifrån flickvänner, till fritidssysselsättning och sport, ges en närmast unik inblick i de unga nordkoreanernas sätt att tänka. Därmed inte sagt att vi får veta vad de egentligen tänker. För självklart är också de utsatta för en minst lika regid övervakning som den som Suki Kim upplever. Men vi får ändå inblick i deras syn på flickvänner, framtidsutsikter och fritidsintressen. Men det är bild som präglas av naivitet, inte minst präglad av den stora okunskap om omvärlden som de lider av.

Suki Kim beskriver en fascinerande inrutad vardag i en närmast klaustrofobisk värld, som bara sporadiskt avbryts av arrangerade utflykter utanför skolområdet. Hon beskriver hur eleverna tre gånger om dagen tågar i raka led och sjunger sånger som hyllar Kim Jong-il och Nordkorea. Hon beskriver känslan av att allt hon gör måste granskas och godkännas, oavsett om det rör hennes brev hem till pojkvännen eller hennes planer för de kommande lektionerna.

Idrottsdag på PUST.
Idrottsdag på PUST.
Hon har under sin tid i Nordkorea egentligen ingen att prata helt öppet med. Samtal med elever måste ske med stor försiktighet. Likaså kan hon inte prata fritt med sin utländska kollegor. Hon kommer till PUST som del i en insats driven av en kristen evangelistisk organisation och av rädsla för att skickas hem, eller att inte kunna återvända efter semester i hemlandet, vågor inte prata öppet om sin icke-religiositet eller sitt leverne hemma i USA.

LÄS MER:  En oerhört spännande bladvändare

Det är en mycket personlig bok som Suki Kim har skrivit. Som sådan skulle den kanske kunna avfärdas som en ren partsinlaga, men jag tycker att hennes personliga sätt att skriva och hennes egna tankar och kommentarer fyller ett stort värde och gör boken väl värd att läsa. Hon beskriver både glädje och ilska, och många gånger också en frustration över att inte fullt ut nå fram till sina elever. Men hon gör det utan att nedvärdera eleverna. Snarare beskriver hon dem mycket kärleksfullt och ibland nästan rörande och moderligt.

Under hela hennes tid förde hon dagboksanteckningar, vilket märks i en stor detaljrikedom. En detaljrikedom som jag tycker ger boken både tyngd och trovärdighet.

Köp boken:
Adlibris: Without You, There Is No Us (Inbunden
Adlibris: Without You, There Is No Us (Häftad)
Adlibris: Without You, There Is No Us (Häftad)
Adlibris: Uden dig er der intet os (Inbunden, dansk översättning)
Bokus: Without You, There Is No Us (Inbunden)
Bokus: Without You, There Is No Us (Häftad)

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*