Rapport beskriver grova brott mot de mänskliga rättigheterna

Michel Kirby
Michel Kirby

I en första rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) konstaterar utredaren Michael Kirby att han fått bevis för obeskrivliga grymheter gentemot politiska lägerfångar i Nordkorea. Han kommer, i den slutliga rapport som presenteras nästa år, att presentera en lista på de skyldiga i regimen.

Michael Kirby
Michael Kirby
Michael Kirby fick ansvaret att leda en kommission med uppdraget att undersöka eventuella brott mot de mänskliga rättigheterna i Nordkorea av UNHRC i mars i år. Nordkorea har vägrat att samarbeta med utredaren och han har istället samlat bevis bland nordkoreanska avhoppare och andra offer i Sydkorea och Japan.

I en muntlig dragning inför rådet på tisdagen säger Kirby att vittnesmålen pekar på utbredda och allvarliga brott i alla delar av landet. Han säger att bevisen ger ansikte och röst åt ett stort mänskligt lidande.

– Kommissionen har lyssnat på överlevare från de politiska fånglägren som har lidit sig igenom en barndom präglad av svält och obeskrivliga grymheter, som en konsekvens av att regimen praktiserar ’guilt by association’ och straffar generationer för släktingars politiska åsikter eller kopplingar, sade Michael Kirby bland annat.

Michael Kirby berättade bland annat om vittnesmål från en man fängslad från födseln. Han levde på råttor, ödlor och gräs och fick bevittna den publika avrättningen av sin mor och bror. Kirby berättade också om en kvinna som såg en annan fånge som tvingades att dränka sitt eget barn i hink.

I sin rapport belyste Kirby tortyr, sexuellt våld och internering för att ha tittat på utländska såpoperor eller för att ha haft en religiös tro.

Från nordkoreanskt håll så avfärdar man rapporten och menar att den utgör en del av en politisk komplott ”fabricerad och skapad av krafter fientligt inställda till Pyongyang”. Nordkoreas FN-Ambassadör So Se Pyong säger att ”detta bara är en produkt av den politisering av mänskliga rättigheter som åstadkoms av EU och Japan i samverkan med USA:s fientliga inställning gentemot Nordkorea”.

LÄS MER:  Kim Jung Un höll sitt första offentliga tal

Källor:
Reuters: North Korea rejects U.N. rights report as political plot
South China Morning Post: UN inquiry told of prison camp ’atrocities’ in North Korea

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*