Rapporter om massavrättning i Nordkorea

Taggtråd
Taggtråd

Enligt en artikel i den sydkoreanska tidningen JoongAng Ilbo ska Nordkorea den 3 november ha avrättat ett 80-tal personer runt om i landet. Publika avrättningar ska bland annat ha genomförts i städerna Wonsan, Sariwon och Pyongsong, däremot inte i huvudstaden Pyongyang. Om uppgifterna stämmer är det de första publika massavrättningarna under Kim Jong-uns tid vid makten. JoongAng Ilbo citerar en anonym källa, som ska ha god insyn i Nordkorea. De avrättade personerna ska ha anklagats för mindre brott, såsom att ha tittat på sydkoreanska filmer eller spridit pornografi.

I Wonsan ska uppemot 10 000 människor, däribland ett antal barn, ha samlats på den lokala fotbollsstadion, för att se på när de huvförklädda offren avrättats med hjälp av maskingevär. Offren i Wonsan ska han anklagats för att spridit sydkoreansk film, varit inblandad i prostitution eller för att ägt en bibel. Deras släktingar och anklagade medbrottslingar ska ha förvisats till straffläger.

Många av avrättningarna skedde i städer som är centrum för den ekonomiska utvecklingen i landet, och vissa bedömare menar att avrättningarna kan vara ett sätta att avskräcka befolkningen från att engagera sig i ”kapitalistiska aktiviteter”. Andra bedömare menar att avrättningarna kan hänga samman med regimens försök att hindra spekulationerna om Ri Sol-jus, Kim Jun-uns fru, tidigare liv (läs mer).

Gabriel Jonsson, fil. dr i Koreas språk och kultur vid Stockholms universitet, säger till Svenska Dagbladet att han inte är förvånad över uppgifterna.

– Att man avrättar människor offentligt är tyvärr allmänt känt. Men det är klart uppseendeväckande om det stämmer att man har avrättat 80 personer vid ett och samma tillfälle, säger han till tidningen. De är en del av ett etablerat mönster, och egentligen en upprepning av tidigare händelser där man vill varna för en viss typ av beteende.

LÄS MER:  Skarp kritik från USA

Källor:
JoongAng Ilbo: Public executions seen in 7 North Korea cities
Svenska Dagbladet: Massavrättning i Nordkorea

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*