Rykten sprids om Kim Jong Uns fru

Ri Sol Ju och Kim Jong Un.
Ri Sol Ju och Kim Jong Un.

Det har börjat spridas rykten om Kim Jong Uns fru Ri Sol-Jus tidigare liv och de nordkoreanska myndigheterna gör nu vad man kan för att stoppa ryktesspridningen.

Hyon Song Wol
Hyon Song Wol

För en tid sedan blev det stor uppmärksamhet när en dansare och tidigare flickvän till Kim Jong Un, Hyon Song Wol, avrättades på grund av vad som kallades explicita sexuella aktiviteter. I samband med förhöret med Hyon Song Wol ska det även ha framkommit uppgifter om att Ri Sol Ju ska ha varit med i ”explicita aktiviteter”. Uppgifter som det först talades tyst om bland partieliten, men som nu fått spridning också bland vanligt folk.

I Daily NK spekuleras det om att dessa aktiviteter härrör sig från den tid då Ri Sol-Ju försökte att etablera sig som sångerska och att hon på något sätt försökt skaffa sig fördelar genom sexuella tjänster med makthavare. Även om Ri Sol-Ju kommer från en gynnad familj, ska hon ha saknat det inflytande som är nödvändigt för att kunna göra en karriär inom det nordkoreanska musiklivet. Vilket skulle kunna förklara hennes agerande.

Även om folk blivit allt försiktigare har ryktet fortsatt att spridas bland nordkoreaner och de nordkoreanska myndigheterna har därför satt in en offensiv för att få stop på ryktena. Enligt uppgifter till Daily NK bevakas nu offentliga platser, såsom marknader, och budskapet är att man inte ”ska försöka att ta reda på saker ur Kims och hans frus liv” och om man ändå hör något ”så ska man låtsas att man inget hört”. Åtgärder som snarare spätt på ryktena än stoppat dem.

LÄS MER:  Antydning om ekonomiska reformer

Källor:
Daily NK: North in Ri Scandal Damage Control
Daily NK: Clampdown on Ri Rumor Continues

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*