Så låter nordkoreansk radio

Nordkoreansk uppvisning
Nordkoreansk uppvisning
Varje dag, året runt, kan du lyssna på nordkoreansk radio. Det enda som krävs är rätt utrustning och rätt frekvenser. Då får du möjlighet att lyssna till en blandning av militärmusik och propaganda, men också smäktande ballader. Torleif Roos har för Infokoreas läsare skrivit en betraktelse över en av Nordkoreas många kanaler inriktade mot utländska mediekonsumenter.
Torleif Roos
Torleif Roos har sedan barnsben skruvat på radioapparater. Han har under årens lopp tillägnat sig mer kunskap kring radio, och är idag licensierad radioamatör med egen licens från PTS att prata på de så kallade “amatörbanden”.

Nordkorea är ju i rampljuset mer än någonsin i och med att dom som bekant satsar allt dom kan på att utveckla nya atomvapen, och för mig som radioamatör blir det extra intressant att lyssna direkt på dem i min egen radio.

I Nordkorea så har staten som bekant ett totalt informationsmonopol, vilket innebär att alla medier är statskontrollerade och detta innefattar naturligtvis även radion som ju torde vara ett av de mest betydelsefulla plattformarna för statspropagandan.

Det lilla jag har hittat som historia om radion i Nordkorea kan datera sig så långt tillbaka som 1936 och radiostation JBBK som den Japanska ockupationsmakten drev ifrån Seoul.

Odaterad bild av en ung Kim Il-Sung under en radiointervju.
Odaterad bild av en ung Kim Il-Sung under en radiointervju.

Det som idag kan betraktas som Nordkoreas statsradios start är tydligen fastslaget till den 14 Oktober 1945, då en direktsändning skedde i samband med Kim Il Sungs återvändande till Nordkorea efter Andra Världskriget.

Nordkoreas statsradio, som på Koreanska heter ”Joson Jung-ang Pangsong”(조선의 소리) finns inte att återfinna på internet med webbsändningar över huvudtaget som Tunein Radio eller andra sökmotorer utan dom sänder bara radio via etervågorna på mellanvåg och FM över hela nationen och på kortvåg till hela världen.

LÄS MER:  Nordkoreanskt lågvattensmärke i propagandakriget

Nordkoreas statsradio kan egentligen styckas upp i två stora centrala bitar. För det första har vi Domestic Service med två radiostationer som vänder sig till den egna befolkningen: ”Korean Central Broadcasting Station” KCBS och ”Pyongyang FM Broadcasting Service” PFMBS. För det andra finns en stor utlandsservice på mellanvåg och Kortvåg med där också två separata radiokanaler med namnen Voice Of Korea (VOK) och Pyongyang Broadcasting Service (PBS) som på Koreanska kallar sig ”Echo of Unification”.

Pin med symbolen för Voice of Korea
Pin med symbolen för Voice of Korea

Av dessa totalt fyra kanaler är tre hörbara här i Sverige på kortvåg, två av dem KCBS och VOK) med förträffligt bra mottagning i stort sett året runt. Voice of Korea, som vänder sig enbart till den utländska publiken sänder på ett otal språk som Koreanska, Engelska, Tyska, Franska, Spanska, Ryska, Kinesiska, Japanska och Arabiska. Hela deras programschema med frekvenser finns här.

Här satsas krutet på ren och skär propaganda på alla språken dom sänder på. Och det är väl inget som jag själv lyssnar in, jag vet att dom finns till och var….!

Angående frekvensval så har Nordkoreas sändartekniker alltid förr om åren valt så kallade utombandsfrekvenser”, både för sin ”domestic service” och nästan all utlandsservice. Detta kan ha flera orsaker. Dels en gammal föråldrad sändarpark, och dels att dom avsiktligen la sina sändare för dom inhemska radiosändningarna på tomma frekvenser där risken i princip var obefintlig att andra utländska sändare skulle kunna nå fram på frekvenser runt 2 MHz. Numera är landet helt täckt av FM-sändare.

Att dom sen förr i tiden lade sina utlandssändningar runt 6,5 MHz var att dom ville nå fram utan att ha massa andra radiostationer runt sig på förr om åren överfulla kortvågsband. Pyongyang Broadcasting Station vänder sig mera till närområdet på enbart Koreanska som Kina, Sydkorea och Japan och kan vara mer svårhörd här på grund av vilken årstid avlyssning sker. Bäst tid är Oktober till April 46,8 meter = 6400 kHz.

LÄS MER:  Om Nordkorea inte är kommunistiskt, vad är det då?

KCBS är väl den mest intressanta att lyssna på, denna kanal som distribueras över hela landet. Detta är landets enda radiostation som vänder sig till folket på FM och mellanvåg återutsänds också på kortvåg till hela världen.

Detta har jag kunnat konstatera efter att ha semestrat i Japan två gånger och kunna jämföra kortvågen mot Mellanvåg som hörs på Japanska västkusten kring Kanazawa med extremt stark signal. Bästa tiden att lyssna på KCBS är på eftermiddagar och tidig förkväll, mellan 16-19 svensk tid på 31 och 25 metersbanden, 9665 och 11680 kHz.

Och vad hörs då i din radio om du skulle till att få in dom?

Radiohuset i Pyongyang
Radiohuset i Pyongyang

En hel del musik faktiskt, men det är inte det vi här i Sverige är vana vid att höra utan här är det militärmarscher blandat med smäcktande typ Hawaiimusik som förmodligen sjunger om landets och de stora ledarnas förträfflighet…!

Mycket musik är det, och det är samma musik, dag efter dag, vecka efter vecka som till slut blir år.

Jag har lyssnat på KCBS på11680 kHz de senaste fem åren i stort sett dagligen. Mest för att kolla vågutbredning på längre avstånd mot Asien som skiftar från dag till dag, till och med timme för timme, och de senaste fyra åren med bra mycket bättre signal, i och med att Nordkoreanerna har köpt (fått?) sprillans nya sändare av Kina.

Mycket av musiken, för att inte säga i princip all, återkommer dag efter dag vid samma tidpunkt blandat med brinnande tal så man tror att högtalaren ska hoppa ur radion..!

LÄS MER:  Revolution och väckelse: Ideologi och tro i Nordkorea

För att få i dessa sändningar behöver du en radio med ”Kortvåg” eller på engelska ”shortwave” ofta förkortat SW på dom flesta moderna radioapparater. Digital avläsning av frekvensen är ett gigantiskt hjälpmedel, välj en sådan om inköp förestår.

Antenn behövs också. Kan funka ofta med den oftast medföljande teleskopantennen, men kan du få ut en 25-30 meter lång tråd ur din bostad som du hänger upp mellan några träd så hjälper detta oerhört i och med att signalerna färdas 800 mil.

Sen till sist kan nämnas att Nordkorea har en omfattande störningsverksamhet där radiosändningar både från Japan och Sydkorea störs ut av otroligt effektiva högeffektade störsändare på mellanvågsbandet.

Men för att driva denna radioverksamheten behövs elström och det är en bristvara i Nordkorea. Har själv hört hur sändaren jag lyssnat på helt plötsligt har gått ur luften och varit ”off air” flera timmar, då på plats i Japan.

Hur som helst, ett oerhört intressant land att försöka sig på att få in.

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

1 kommentar

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*