Så ser Trumps Nordkoreapolitik ut

Enligt uppgifter i amerikansk press ska presidentadministrationen i USA nu ha formulerat sin politik för relationen till Nordkorea. Enligt AP, som citerar ej namngivna källor, ska den nyss tillträdde presidenten Donald Trumps politik fokusera på ”maximalt tryck och engagemang” för att förmå landet att avveckla sina kärnvapen. Att stärka samarbetet med Kina är en viktig strategi för att öka pressen på Nordkorea.

USA kan tänka sig samverka med Nordkorea, men en sådan samverkan kan bara ske om Nordkorea väljer att avveckla sina kärnvapen. USA ska, enligt uppgifterna, inte längre nöja sig med enbart vapenkontroller eller en minskning av antalet kärnvapen.

Arbetet med den nya Nordkoreapolitiken ska ha pågått i två månader. Under arbetet ska en rad strategier för att förmå Nordkorea att överge sitt kärnvapenprogram ha övervägts. Bland de strategier som ska ha övervägts nämner AP bland annat ett militärt angrepp eller att faktiskt acceptera Nordkorea som en kärnvapenmakt.

Barack Obama vid DMZ
Barack Obama vid DMZ

På pappret tycks inte Trumps politik kring Nordkorea skilja sig speciellt mycket från den politik som hans företrädare Barack Obama stod för. Obamas strategi var fokuserad på att sätt press och öka sanktionerna gentemot Nordkorea i väntan på att regimen skulle visa en god vilja. Att Trump nu tycks välja samma väg som Obama visar på det faktum att det i praktiken finns ganska lite som USA kan göra utan att riskera ett krig.

Det som möjligen ska skilja sig mellan de bägge presidenterna är en ökad press på Kina att i större utsträckning använda sin makt i egenskap av Nordkoreas viktigaste källa till energi och livsmedel för att påverka landet.

LÄS MER:  Officiell kommentar från Disney
Xi Jinping och Donald Trump.
Xi Jinping och Donald Trump.

Både före och efter sitt möte med den kinesiske presidenten Xi Jinping förra veckan har Trump vid upprepade tillfällen uppmanat Kina att göra mer. Trump har också utlovat ett förbättrat handelsavtal för Kina med USA om Kina kan hjälpa till att förbättra situationen.

Många bedömare tvivlar dock på ett kraftfullare agerande från Kina gentemot Nordkorea. Detta då Kina fruktar att en ökad press på Nordkorea skulle kunna leda till instabilitet i landet och i förlängningen en regimkollaps, vilket i sin tur skulle riskera ett stärkt amerikanska inflytande i regionen. Kina ser en uppenbar risk att ett enat Korea, som en följd av en nordkoreansk kollaps, skulle leda till amerikanska trupper nära den kinesiska gränsen.

Den nya politiken kommer samtidigt som spänningen stiger på den koreanska halvön. Igår genomfördes en större militärparad i Pyongyang (läs mer), uppenbarligen syftandes till att visa den nordkoreanska militära styrkan för omvärlden, och i morse genomförde Nordkorea ytterligare en robotuppskjutning (läs mer). Omvärlden fruktar dessutom att Nordkorea inom kort kommer att genomföra sitt sjätte kärnvapenprov.

USS Carl Vinson
USS Carl Vinson

Spänningen har ökat ytterligare efter att USA beslutat att skicka ett antal fartyg till området, bland annat örlogsfartyget USS Carl Vinson, till vattnen runt Koreahalvön.

En militärtalesman, som citeras av AP, menar dock att USA inte avser att genomföra några militära åtgärder gentemot Nordkorea om landet skulle genomföra nya robotuppskjutningar eller kärnvapenprov. Talespersonen menar dock att de amerikanska planerna kan komma att förändras om de nordkoreanska missilerna, mot alla förmodan, skulle träffa mål i Sydkorea, i Japan eller på amerikanskt territorium.

Källa:
Yonhap: Trump policy on N. Korea: ‘Maximum pressure and engagement’: report

LÄS MER:  Genomförd provsprängning

Detta kanske också intresserar dig

Om Pär Lundqvist 762 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*