Sänkt stridsberedskap i Nordkorea

Regeringskällor i Sydkorea uppger att Nordkorea inte längre befinner sig i högsta stridsberedskap. Som en konsekvens av detta har Nordkorea förflyttat de två stridsklara Musudanmissilerna som placerades ut på landets östkust i början av april när spänningen på Koreahalvön var som störst (Läs mer). Talespersoner för den nordkoreanska armén uppgav då att missilerna var riktade mot det amerikanska fastlandet, Hawaii, Guam och mål inne i Sydkorea. Men nu verkar alltså spänningen ha avtagit något.

– Det tycks som om de två Musudanmissilerna har förflyttats till någon annan plans, även om vi fortfarande inte har kunnat bekräfta var de nu befinner sig, säger den sydkoreanska källan till nyhetsbyrån Yohap. Underrättelsetjänsterna i USA och Sydkorea arbetar just nu med att försöka lokalisera dem.

Från USA:s sida säger man sig inte tro att missilerna flyttats till någon annan plats för att göras skjutklara där istället. Missilerna är dock mobila och kan därmed fortfarande utgöra ett hot.

Källor:
Yonhap: N. Korea lifts highest combat alert: Seoul gov’t source

Svenska Dagbladet: Nordkorea monterar ner robotar
Sveriges Radio: Nordkorea flyttar robotar

LÄS MER:  Militärparad avslöjade ny nordkoreansk missil
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*